Viziunea electricienilor din Țara lui Andrei -Târgu-Jiu, oraș sustenabil în viitor

597

50 de elevi și 10 profesori din Gorj au avut parte de prima experiență din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei. Viitorii electricieni au învățat despre meseria lor direct de la mentorii Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, inițiatorii proiectului EFdeN. Proiectul de final al seriei electricienilor a reprezentat construirea unei machete a orașului Târgu Jiu, un oraș sustenabil din viitor.

Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei se află la a 2-a ediție și face parte din campania România Meseriaşă, prin care OMV Petrom susține învățământul profesional din România. Anul acesta, o nouă generație de 270 de elevi din școlile profesionale și liceele tehnologice din România vor participa la acest proiect de dezvoltare personală și profesională.
Experiența Taberei Meseriașilor s-a încheiat pe 6 august 2016, pentru seria electricienilor formată din 50 de elevi și 10 profesori de la 12 licee din județul Gorj. Timp de o săptămână, aceștia au participat la ateliere de dezvoltare personală și profesională, iar pentru proiectul final din Tabără, elevii alături de mentorii lor au construit o machetă a unui oraș sustenabil. Cele 7 zile petrecute în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, desfășurată la Bran, județul Brașov, au oferit celor 50 de viitori electricieni o imagine complexă a meseriei pe care și-au ales-o. Elevii au participat la ateliere de dezvoltare personală și profesională, învățând cum să lucreze în echipă, cum să comunice eficient și cum să se prezinte în fața Tabara Meseriasilor1unui angajator. În cadrul atelierelor practice, viitorii meseriași au învățat alături de mentorii lor -Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, inițiatorii proiectului EFdeN, despre funcționalitatea curentului, caracteristicile sale, energia regenerabilă sau energia verde. Toate noțiunile au fost puse în practică printr-un proiect final, în care viitorii meseriași au conceput o machetă a unui oraș sustenabil – Târgu Jiu. Aceasta prezintă orașul viitorului, eficientizat din punct de vedere energetic și urbanistic. “În această săptămână am lucrat alături de elevi foarte receptivi, determinați să își dezvolte cunoștințele pentru a evolua în viitoarea lor carieră. A fost o ocazie inedită pentru ei să descopere ce înseamnă pas cu pas meseria pe care și-au ales-o, dar să se și dezvolte multidisciplinar. Tabăra Meseriașilor este un proiect complex, care oferă experiențe noi și mai ales inspirație pentru viitor atât elevilor, cât și profesorilor și de aceea cred cu tărie că acest program ar trebui extins și la nivel național”, a declarat Claudiu Butacu, mentor în Tabăra Meseriașilor.

O experiență de nota 10
„Am venit în tabără crezând că nu sunt în stare de nimic și uneori prin chestia asta te poți face singur să te dai la o parte din orice. Aici și eu și ceilalți copii ne-am întărit datorită voluntarilor, datorită mentorilor, datorită întregii echipe. În Tabăra Meseriașilor am ajuns să credem în noi în primul rând și să învățăm foarte multe lucruri”, a declarat Ana Maria, 17 ani, Motru.
„Micii electricieni din Gorj au fost pentru noi toți o revelație. Parcă nicicând nu s-a adunat în această tabără atâta energie frumoasă, atâta pasiune și dorință de a dovedi că se poate! Nu știu dacă județul Gorj are cei mai buni viitori meseriași sau toată România are un potențial enorm încă nedescoperit, dar acum știu că există șansa unui viitor frumos pentru copiii care aleg o meserie pe care o iubesc“, a declarat Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom. Alături de elevi, 10 profesori din județul Gorj au participat la cursuri de dezvoltare a competențelor de lider în managementul educațional organizate de Centrul Național pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy. În urma absolvirii acestor cursuri și susținerii examenului final, profesorii au obținut 25 de puncte de credit.

Pregătirea noii generații
Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei se află la cea de a 2-a ediție și pregătește anul acesta o nouă generație de 270 de elevi din școlile profesionale și liceele tehnologice din județele Gorj, Argeș, Dâmbovița și Bacău care studiază în următoarele domenii: petrolier, electric, mecanic, construcții și turism și alimentație. În perioada 06 august – 03 septembrie încă 150 de elevi repartizați în trei serii se vor bucura de experiența din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei și vor învăța secretele meseriei pe care și-au ales-o sub îndrumarea mentorilor Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, inițiatorii proiectului EFdeN, a pilotului auto Gabriel Onofrei și a lui Chef Cezar Munteanu și a lectorilor din cadrul American Hotel Academy din Brașov.Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei face parte din campania“România Meseriașă“, programul prin care OMV Petrom sprijină învățământul profesional din România.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.