Virusul gripal a prelungit weekendul elevilor

438
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elevii și preșcolarii gorjeni au parte de un weekend prelungit după ce, în cursul zilei de miercuri, Ministerul Educației a emis un ordin de suspendare a cursurilor în învățământul preșcolar pentru ziua de 25 ianuarie. Motivul este reprezentat de răspândirea virusului gripal la nivelul mai multor zone din țară, printre care și Gorjul.

Weekend prelungit pentru elevi și preșcolari! Ministerul Educației a aprobat un ordin prin care s-a decis ca astăzi, 25 ianuarie 2019, să fie zi liberă pentru elevii, preșcolarii și cadrele didactice din învățământul preuniversitar. Ordinul de ministru a fost dat din cauza răspândirii gripei, după ce Ministerul Sănătăţii a trimis o adresă către Ministerul Educaţiei în acest sens. Copiii au parte astfel de 4 zile libere: joi, 24 ianuarie, liber de ziua Unirii Principatelor Române, vineri 25 liber și cele două zile de weekend.

6 cazuri de gripă A-H1, raportate în Gorj
Potrivit ultimei informări transmise marți de conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj privind situația bolnavilor din județ care au fost diagnosticați cu virusul gripal, în total au fost confirmate 6 cazuri de gripă A-H 1: unul la un copil cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani, un altul la o persoană cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, două cazuri la persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, și alte două cazuri la persoane de peste 65 de ani.
”Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, care se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferite obiecte contaminate cu secreţiile nazofaringiene ale persoanei bolnave. În acest context, pentru a evita îmbolnăvirea, facem următoarele recomandări: nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului; mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun; se vor evita aglomeraţiile umane; se va evita contactul apropiat cu persoanele care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni respiratorii (febră, ochi congestionaţi, tuse, strănut); curăţaţi şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor. Dacă o persoană prezintă semne de boală, se va izola de restul familiei şi se va prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice. Recomandăm imunoprofilaxia cu vaccinuri antigripale, dar numai după un consult medical şi numai prin intermediul unui cabinet de medicină de familie”, au fost măsurile transmise de DSP Gorj pentru evitarea contactării virusului gripal de tip A-H1.
În același timp, printre gorjeni, indiferent de vârstă, fac ravagii virozele respiratorii și pneumoniile. DSP Gorj a transmis faptul că a fost încheiată monitorizarea aferentă săptămânii 14-21 ianuarie 2019 privind cazurile de pneumonii și viroze în rândul gorjenilor. Astfel, în perioada menționată, la nivelul județului nostru erau 1.619 cazuri de viroze și 710 cazuri de pneumonie. Nu mai puțin de 244 de persoane au necesitat internare pentru tratarea acestor boli. De altfel, 429 de persoane din județul Gorj s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere, în ultima săptămână. Majoritatea celor care au ales să se imunizeze recent împotriva gripei, în număr de 226, sunt persoane de peste 65 de ani. La ora actuală, în judeţul Gorj mai sunt 329 de doze de vaccin antigripal, acestea aflându-se în teritoriu, pe stocul Direcţiei de Sănătate Publică nemaiexistând, momentan, altele.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here