Vijeliile anunţate de meteorologi pentru judeţul Gorj, prin avertizarea cod galben au fost simţite din plin de către locuitorii comunei Scoarţa.
Furtuna din noaptea de luni spre marţi a fost atât de puternică, încât au zburat mai multe ţigle de pe acoperişurile caselor, iar un fânar a fost total descoperit de „tornadă”. Şi culturile au avut de suferit din cauza căderilor de grindină. Autorităţile locale au inventariat pagubele şi au promis că vor face tot ce se poate pentru a-i sprijini pe cetăţeni în vederea remedierii problemelor cauzate de fenomenele naturii.
Despre efectele dezastruoase ale vijeliei care s-a abătut asupra anumitor sate din comuna Scoarţa am aflat de la cetăţeni. „Furtuna a avut intensitatea maximă pe la ora două noaptea. Vânt puternic, în rafale, ploaie torenţială şi grindină de se putea lua cu lopata, acesta a fost peisajul. De când sunt eu născut, de aproape patruzeci de ani, nu am văzut aşa ceva! Pomii nu mai au frunze, în grădină totul este distrus. Au zburat acoperişurile de la case, oamenii sunt foarte supăraţi”, a declarat Ion Hobeanu, un locuitor din satul Bârca, puternic afectat de furtuna din noaptea de luni spre marţi.
Primarul Cotârlău, alături de cetăţenii afectaţi
Aurelian Cotârlău, edilul comunei Scoarţa a inventariat de la prima oră pagubele cauzate de furtună. De asemenea, el a declarat că îi va sprijini pe cei afectaţi pentru a-şi remedia problemele rezultate în urma vijeliei. „Am fost astăzi (n.r.: ieri) de dimineaţă la faţa locului şi am văzut despre ce este vorba. Părerea mea este că a fost mai mult decât o furtună, a fost un fel de tornadă, de moment ce a reuşit să smulgă, pur şi simplu, acoperişul unui fânar. Locul unde se afla fânarul este un loc deschis, unde nu sunt copaci în jur, şi aşa s-ar explica cum vântul puternic l-a descoperit. O să intervin cu angajaţii de la social să îi ajutăm pe oameni să-şi repare acoperişul în cel mai scurt timp, deoarece în acel fânar sunt depozitate furaje care trebuie să fie protejate de ploaie”, a precizat Cotârlău.
Cultura de vie, distrusă
Deşi cetăţenii susţin că grădinile le-au fost distruse de grindină şi de furtună, se pare că, totuşi, cea mai grav afectată este cultura de viţă de vie. „Cultura de vie este distrusă pe porţiunea pe care a trecut tornada. Practic, aceasta a traversat comuna, afectate fiind anumite sate, pe o lăţime de aproximativ doi kilometri. Eu cred că a venit dinspre Budieni, având direcţia: Bârca, Liniuţă, Copăcioasa şi s-a îndreptat spre munte, Crasna şi restul zonelor montane. Punctul maxim, tornada l-a avut la Bârca, acolo unde sunt şi problemele cu acoperişurile şi culturile”, a spus Aurelian Cotârlău, primarul comunei Scoarţa.
Minodora Sucea
Fără curent electric, din cauza vijeliei
Câteva sate din mai multe comune gorjene au rămas fără curent electric din cauza furtunii de luni noaptea. Electricienii au intervenit şi o parte din probleme au fost remediate încă de la primele ore ale zilei de marţi, restul rezolvându-se până după-amiază.
Locuitorii din mai multe sate din comunele Bustuchin, Berleşti, Albeni, Slivileşti, Bengeşti-Ciocadia şi sate aferente oraşelor Târgu-Cărbuneşti şi Novaci, au rămas fără curent electric din cauza vijeliilor. „La ora 06:00, în această dimineaţă, nu erau alimentate cu curent electric mai multe localităţi. În urma intervenţiei echipei de electricieni au fost realimentate majoritatea satelor, astfel încât la ora 12:00 mai erau nealimentate un sat din Albeni şi două din Slivileşti, acolo urmând a se finaliza realimentarea până la orele 14:00”, a declarat Dan Popescu, purtătorul de cuvânt al CEZ Distribuţie. Acesta a mai spus că „problemele care au cauzat întreruperea curentului electric în localităţile menţionate au fost crengile arborilor rupte de vijelie şi căzute peste firele de electricitate. Nu au existat şi stâlpi căzuţi”.
M.S.