Vicepreşedintele PSD, Vasile Râbu, consideră că în 2025, adică peste 15 ani, mineritul din judeţul Gor va lucra cu 3000 de muncitori mai puţin. Râbu, totodată, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, susţine că acest fapt i s-ar datora unui program realizat de Banca Mondială care prevede că activitatea de subteran va fi, în timp, închisă.
Vasile Râbu care a lucrat şi el ani buni în mineritul motrean a anunţat ieri că viitorul activităţii subterane din Gorj nu ar fi prea roz. Asta deoarece, în ultimii ani, numărul salariaţilor din minerit, s-a redus considerabil iar producţia la fel. ,,În 2004 erau aproximativ 10.000 de oameni în minerit iar acum sunt 8000. Aş dori să ştiu câţi oameni au fost disponibilizaţi şi câţi au fost angajaţii aici. (…)producţia de cărbune, în 2000, era de peste 12 milioane de tone iar în 2010 s-a redus cu 10 milioane de tone”, a declarat Râbu care a menţionat, de asemenea, că PSD-ul nu a mai avut un director la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) din 2004.
Peste 15 ani, mai puţini mineri cu 30%
Râbu anunţă, de asemenea, că în 2025, adică peste 15 ani, în jur de 3000 dintre actualii mineri nu vor mai lucra în acest domeniu, asta deoarece Banca Mondială a prevăzut o închidere a sectorului de subteran. Peste 30% dintre actualii salariaţi vor fi atunci, probabil, disponibilizaţi, îngroşând numărul şomerilor, iar judeţul va avea de suferit, activitatea minieră şi energetică urmând să fie foarte restrânsă.
Critică activitatea microcarierelor
Râbu a dat, de asemenea, vina pentru producţia de cărbune scăzută pe activitatea carierelor private din judeţul Gorj. Acesta a exemplificat că o parte dintre carierele aflate în Motru şi în judeţul Mehedinţi, printr-o legătură cu conducerea ,,portocalie” a SNLO, ar funcţiona în defavoarea activităţii miniere din Gorj.
Anamaria Stoica