VIDEO: Rețeta săptămânii – Bucătăria lui Fabi: Sarmale în Chardonnay, fierte în oală de lut!

938

Lista de cumpărături pentru 6 porții:
* 500 g ceapă;
* 400 g carne tocată mixtă (vită și porc);
* 200 g coaste afumate de porc;
* 150 g șuncă afumată;
* 150 g orez cu bob lung;
* 300 ml sos de roșii;
* 200 ml vin Chardonnay;
* 2 linguri de boia;
* 2 verze murate;
* 1 lingură semințe de chimen;
* 2 crenguțe de cimbru uscat;
* 5 frunze de dafin;
*5 boabe de ienupăr
* 2 linguri de ulei
*10 boabe de piper
* Piper;
* Sare;
* Apă.
Mod de preparare:
Cine a gustat din vremurile de odihnioară știe că sarmalele în oală de lut gătite încet la foc mocnit sunt o minune pentru gust. Dacă doriți să vă surprindeți invitații în noaptea dintre ani, această rețeta este potrivită.
În ultimii ani au fost date uitării aceste vase din lut, fiind folosite în ziua de azi mai mult în scop decorativ, așa că m-am gândit să readuc la viață gătitul în oala de lut.
Eram copil în anii 1990, când bunica mea făcea cu cazanul țuica și, lângă foc, gătea mereu câte un preparat în oala de lut. Mâncarea gătită în oala de lut are un gust divin mai ales la temperatura indirectă, gătită încet.
Așa că nu ezitați să vă surprindeți invitații în noaptea dintre ani cu un foc de tabără și o oală de sarmale fierte încet, însoțite de o țuică fiartă.
Modul de preparare este unul simplu. Pregătim lemnele pentru foc, facem focul, curățăm ceapa pe care o tăiem cubulețe sau brunoise. Într-o tigaie adăugăm câteva picături de ulei apoi prăjim ceapa de culoarea aurie. Jumătate din ceapă o dăm deoparte iar peste cealaltă jumătate adăugăm orezul si mai prăjim pentru 2 minute, adăugăm boiaua și amestecăm rapid.
Stingem totul cu 50 ml de vin Chardonnay. Adăugăm două foi de dafin, două boabe de ienupăr, sare, piper după gust și lăsam pe foc până când s-a redus vinul.
Dăm deoparte să se răcească când s-a răcit adăugăm carnea tocată, foile de dafin și boabele de ienupăr le scoatem și le dăm deoparte. Dacă mai este nevoie, mai adăugăm sare și piper în amestec, depinde de gustul fiecăruia- de aceea eu nu scriu gramajele pentru sare și piper. Varza pentru sarmale: eu am folosit varză murată din putina de lemn de la țară. Este important ca aceasta să se depoziteze peste iarnă în putină din lemn. Scoatem cotorul verzei, tăiem frunzele pentru sarmale, iar restul de varză îl tocăm fâșii. Adăugăm din amestecul de carne tocată, peste frunzele de sarmale și formăm sarmalele, mai exact le înfășurăm. De aici este și denumirea de ”sarmale” care provin din Turcia. cuvântul ”sarmak” traducându-se ,,înfășurare”. După ce am format sarmalele pregătim sosul de roșii.
Ceapa rămasă, pe care am prăjit-o anterior, o amestecăm cu sosul de roșii și pentru cel puțin 10 minute fierbem totul la foc încet, se condimentează după gust. Tăiem șunca în felii de 1 cm grosime, și porționăm coastele afumate pe fiecare în parte. Acoperim fundul oalei de lut cu o parte din varza murată pe care am tăiat-o in fâșii. Întindem jumătate din sosul de roșii pe varză, adăugăm o parte din condimente: chimen, foile de dafin și boabele de ienupăr pe care le-am scos din amestecul de ceapă cu orez, piper boabe, o crenguță de cimbru, așezăm o parte din șunca deasupra. Apoi așezăm sarmalele în oală și în mijloc punem coastele afumate din porc. Adăugăm restul de șuncă afumată deasupra sarmalelor. Le acoperim cu restul de varză care a rămas, sosul de roșii și restul de condimente. Turnăm în oală vinul chardonnay rămas, mai adăugăm puțină apă și fierbem sarmalale lângă foc încet. Acest proces durează cel puțin 3 ore dar merită încercat. Eventual, pe parcurs, mai completați cu apă peste sarmale. dacă este necesar. Gustul adevărat al mâncării se găsește în gătitul încet, ori, sarmalele în oala de lut au fost dintotdeauna un preparat care te surprinde plăcut mai ales că în aceste vremuri trăim în secolul vitezei. Vă propun, pentru anul 2023, să încercați gătitul încet, la foc deschis. Bucurați-vă alături de familie și prieteni în jurul focului și în compania unui preparat de mâncare care se gătește încet. Fiind un om al satului, așa îmi petreceam eu Revelionul în copilărie, în satul meu natal, lângă foc, împreună cu prieteni, vecini, familie.
Vă doresc an An Nou binecuvântat, nu uitați de tradiții, nu uitați de oalele de lut, gătiți in ele și vă veți simți minunat!
La Mulți Ani 2023 !!
Cu drag, Fabi.
Poftă bună !!
Puteți urmări rețeta și pe YouTube, pe Cooking Adventures in The Nature:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here