Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Vâlcea, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat, în această dimineață, șapte percheziții în localitățile Râmnicu Vâlcea, Chiajna – județul Ilfov, Novaci, Târgu Jiu – județul Gorj și în București.
Potrivit procurorilor Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, grupul infracțional organizat ar fi format din cel puțin 30 de români și ar fi început să acționeze din primăvara anului 2018 la nivelul județului Vâlcea, în scopul comiterii de infracțiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani. Victimele sunt cetăţeni germani.
Falsificând site-urile unor companii comerciale renumite, autorii postau anunțuri de vânzare având ca obiecte, în principal utilaje, recomandând celor interesați de achiziţionarea lor să vireze banii în conturi deschise în străinătate cu acte de identitate false. În vederea intrării în posesia produsului infracţional, aceştia procedau, în principal, la transformarea sumelor respective în criptomonedă. 12 persoane vor fi audiate, astăzi, la sediul DIICOT Vâlcea. În timpul perchezițiilor au fost depistate importante sume de bani, autoturisme și alte bunuri.
”Acțiunea a vizat locuințele a șapte bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 40 de ani, bănuiți de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic și spălare de bani. În fapt, în perioada aprilie 2018-martie 2019, aceștia ar fi postat anunțuri fictive pentru vânzarea unor bunuri, iar în discuții purtate cu cetățeni străini, i-ar fi îndrumat să vireze bani în conturi bancare, sumele fiind ridicate de la A.T.M-uri. Prejudiciul cauzat se ridică la 500.000 de euro, bani proveniți de la peste 80 de persoane. În urma perchezițiilor au fost ridicate bunuri folosite în activitatea infracțională (telefoane mobile, memory stick-uri, harduri de memorie, laptopuri, carduri bancare) și bani în valută.
La efectuarea percheziției domiciliare din comuna Chiajna, județul Ilfov, a fost identificat un bărbat de 34 de ani, din Drăgășani, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, eliberat de Tribunalul Râmnicu Vâlcea. Bărbatul ar fi săvârșit mai multe infracțiuni de fraudă”, se precizează într-un comunicat al IGPR.
La descinderi au participat polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Institutului Național de Criminalistică din IGPR, polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, luptători pentru acțiuni speciale din Vâlcea, colegi de la Poliția orașului Novaci, precum și jandarmi din Gorj. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.