VIDEO: Bombă ecologică în râul Blahnița, demonstrată la Săcelu! Autoritățile nu au văzut rahatul rămas sub pod

3067

Doi reprezentanți de la Garda de Mediu Gorj s-au deplasat, ieri, la Săcelu pentru a-i demonstra unui cetățean, care a reclamat că râul Blahnița este poluat de la fosa taberei de la Săcelu, că nu ar avea dreptate. Cei de la Garda de Mediu i-au spus reclamantului că sesizarea sa nu se confirmă, între timp fosa septică a taberei fiind curățată și decolmatată, asta deși cetățeanul Liviu Iuțalâm a filmat că sub podul din Săcelu încă există urmele poluării de la tabăra transformată în centru de carantină, mai exact fecale rămase în apa stătută sub pod, dar și țeava prin care se scurg resturi din canalizarea locatarilor din zona centrală a stațiunii.

Reclamantul Iuțalâm, revoltat de minciunile spuse de cei de la Garda de Mediu Gorj, care au verificat absolut superficial reclamația făcută pe 19 martie, a decis să se deplaseze personal la fața locului și într-o filmare live pe Facebook să demonstreze atât cetățenilor, cât și autorităților, care se fac că nu văd poluarea în timpul pandemiei că, el are dreptate.
Iuțalâm s-a deplasat, după discuția cu comisarii de la Primăria Săcelu, la fosa taberei, aflată în curtea primăriei.
Omul a arătat că fosa este curățată, luându-se apoi pe țeava care iese din fosă, traversează strada pe sub artera rutieră și are capătul la aproape 18 metri de fosă.
A arătat că acea gaură a fost, între timp înfundată, deși de acolo se simțea un miros pestilențial.


De la acel loc, cetățeanul s-a deplasat sub podul de lângă tabără unde se mai afla o baltă rezultată din dejecțiile eliminate din fosa taberei, până la curățare.
Balta formată se deversa în Blahnița având resturi de fecale în aceasta, care pluteau pe deasupra. Iuțalâm a luat din apa respectivă o probă pe care o va duce la un laborator pentru a demonstra că apa este contaminată.

Apă cu rahat
Evident că acest lucru, adică bomba ecologică în cauză, nu a fost văzută de comisarii de la Garda de Mediu și nici de cei de la DSP care au fost în zonă, cu două săptămâni în urmă.
Cetățeanul a verificat și sistemul de canalizare din centrul localității și așa-zisa stație de epurare a comunei și a ajuns la capătul rețelei, unde o țeavă curgea continuu în zona brutăriei din localitate.
Iuțalâm a filmat tot acest periplu, inclusiv reprezentanții DSP care se aflau în fața primăriei, după ce au cazat noi carantinați la Vila Teodora, al treilea centru de carantină din Gorj.
Acesta a întrebat reprezentanții DSP, dacă au verificat că vila în cauză are fosă septică sau nu. Răspunsul a fost afirmativ, dar și fosa ar fi și curățată.


,,Sunt convins că cei de Garda de Mediu Gorj încearcă să mușamalizeze faptul că râul Blahnița este poluat fie că nu au chef să ia măsuri cu cei vinovați, fie că au primit ordin să facă asta.
Mie nu îmi este teamă să arăt adevărul, și dacă este cazul voi trimite filmările spre Ministerul Mediului și către primul-ministru, pentru că nu este posibil să vorbim de boli și dezinfecție când noi poluăm continuu și ne facem că nu vedem. Mi se pare absolut aiuristic că DSP spune că probele luate arată lipsa poluării. Mă întreb, dacă ei s-ar spăla cu apa luată ca probă de mine din Blahnița, locul în care încă plutesc resturi de fecale de la fosa necurățată a taberei”, a spus cetățeanul din Săcelu.

Reacția Gărzii de mediu Gorj: SGA Gorj, responsabilă de apele uzate evacuate de la tabăra Săcelu, DJTS de dezinfecția lor 

Garda de Mediu Gorj a reacționat vineri venind cu precizările de mai jos, legat de situația reclamată joi de cetățeanul din Săcelu. Potrivit acestei instituții, Garda de Mediu și-ar fi făcut datoria, cei care au făcut controlul de ieri fiind un reprezentat al ABA Jiu și unul al SGA Gorj.

,,In data de 14.03.2020, din initiativa GNM-CJ Gorj, s-a efectuat un control la acest spatiu de carantinare, solicitandu-se in aceasta actiune participarea reprezentantilor Sistemului de Gospodarire a Apelor Gorj, avand calitate conform Legii nr. 107/1996 de administratori ai cursului natural de apa Blahnita. La acea data a fost constatat faptul ca instalatia de preepurare ape uzate, constand dintr-un bazin vidanjabil/ fosa septica, era partial colmatata, necesitand curatarea imediata. In acest sens prin actul de control incheiat cu Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Gorj, entitate care are in administrare acest spatiu, au fost stabilite 4 masuri cu termen imediat, avand ca scop functionarea in conditii normale a acestei instalatii de preepurare ape uzate( vidanjarea fosei septice/bazinului vidanjabil si monitorizarea calitatii cursului de apa receptor – raul Blahnita). Conform rezultatelor obtinute pentru probele de apa prelevate de ABA JIU-SGA Gorj din raul Blahnita la acea data, a rezultat faptul ca acest curs de apa se incadreaza in limitele admisibile categoriei de calitate a apelor de suprafață, corespunzatoare legislatiei in vigoare. In data de 27.03.2020 a fost  efectuata de catre reprezentantii GNM – CJ Gorj o alta inspectie avand ca scop modul cum a fost dus la indeplinire  programul de masuri stabilit la controlul anterior, constatandu-se indeplinirea acestuia. Totodata s-a pus in evidenta posibila legatura intre aceasta fosa septica si raul Blahnita. Față de situatia prezenta mai sus, GNM-CJ Gorj a dispus ca masura Sistemului de Gospodarire a Apelor Gorj, sa monitorizeze calitatea apelor uzate evacuate din spatiul de carantinare in raul Blahnita, iar Directiei Judeteane pentru Tineret si Sport Gorj sa asigure dezinfectia acestor ape uzate. Verificarile efectuate in data de 02.04.2020 NU s-au facut de catre reprezentantii Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Gorj ,asa cum apare in articolul mai sus amintit,  ci de catre reprezentantii ABA Jiu – respectiv SGA Gorj. Precizam de asemenea ca in conformitate cu prevederile Legii apelor 107/1996 cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatea de gospodarire a apelor are atributii in monitorizarea calitatii cursurilor de apa si in dispunerea unor masuri pentru conformarea tuturor folosintelor de apa”, a transmis Garda de Mediu Gorj.

ANAMARIA STOICA

 

 

6 COMENTARII

  1. Felicitări celui care a făcut această anchetă și îi spunem să aibă curaj, să urmărească toată aceasta mizerie până se va face ceva. Rușine funcționarilor din structurile competente care își fac treaba cu superficialitate.

  2. Asa este. Sacelu a devenit pustiu. Bravo celui care a avut curajul sa spună adevărul. În rău se mai deversează și conductele locuitorilor de acolo care stau pe partea cu Raul. Nu se ia nici o măsură???

  3. Felicitari. O adunatura de ilegali cu pretentii, la Primaria Sacelu. Rusine celor de la Garda de Mediu si DSP, acestia oare de se aliaza cu primarul Jurebie? Doamna Pitian de la DSP, toata vara sta pe la Sacelu! Plateste oare intrarea la plaja, cazarea, masa?

  4. Felicitări pentru curajul de a aduce în prim plan neregulile de la Săcelu. Nu e normal ce se întâmplă. Blahnita e poluata cu dejecții de la Tabăra, primărie, de la locuințele celor care stau pe partea cu raul. Rușine Garda de Mediu și DSP Gorj pentru ca nu luați atitudine, deși sunteți cu duiumul angajați acolo, rușine sa va fie ca acoperiți aceste calamități care distrug natura. Asa ca de-i ca voi se distruge tot în jurul nostru și ne miram ca de ce merge rău în tara asta. Rusineeeee, afara cu voi, sa vina alții care vor sa facă treaba, dd oameni capabili avem nevoie, nu de lichele care iau bani degeaba de la stat.

  5. Garda de Mediu Gorj , DSP Gorj si SGA Gorj sunt corupti!!!Pana acum nu v -ati convins fraților? Haideți să ne unim , toți si sa solicităm Ministerelor sa trimita oameni competenti iar p ăștia din Gorj sa -i trimita acasa! S – au îmbuibat, se cred de neatins. Rusine , rusine, rusine,!

  6. Garda de Mediu, DSP,ABA JIU, sunt institutii cu caracter anacronic ,rolul lor nu este acela din statutul de functionare, au rolul de a acoperi marsaviile unor administratii politice de proasta calitate…..din nefericire cazul prezentat nu este singular toate apele curgatoare din judet suporta dejectiile provenite din activitatiile industriale sau gospodaresti….tupeul unor functionari publici este maxim, ei fiind dependenti profesionali de jegul politic aflat la putere….in Gorj au fost montate multe statii de epurare ,in multe cazuri acestea au rol decorativ ,apa menajera le ocoleste prin retea ocolitoare….situatia este extrem de grava….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here