Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a prezent vineri, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural derulată la Instituţia Prefectului – Judeţul Gorj, situaţia activităţilor derulate pe primul semestru al acestui an, precum şi accidentele de muncă ce au intrat sub lupa inspectorilor în vederea cercetării.
Astfel, în primul semestru din anul 2016, ITM Gorj a înregistrat 19 accidente cu incapacitate temporară de munca şi 3 accidente de muncă mortale la: Cabinet Juscu Cristian – expert contabil, SC Topsimpa Forest şi Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”. Se află în curs de cercetare un accident mortal la Uzina Mecanică Sadu.
“Au mai fost cercetate de către inspectorii de muncă două accidente mortale, după cum urmează: un accident în afara muncii la Complexul Energetic Oltenia; un alt accident produs la SC Energomontaj Bucureşti înregistrat de către colegii noştri din Capitală. Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului trecut, instituţia noastră a înregistrat un număr de 18 accidente cu incapacitate temporară de muncă şi cinci accidente de muncă mortale: trei la CEO, unul la societatea de transport SC Viitorul SRL şi un altul la SC Microprod Company SRL”, a declarat George Romanescu, şeful ITM Gorj.
În urma verificărilor inspectorilor de muncă, s-a stabilit că principalele cauze de producere a accidentelor de muncă au fost: căderea de la înălţime şi de la acelaşi nivel; neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii; nerespectarea instrucţiunilor specifice de lucru; neutilizarea echipamentului individual de protecţia muncii; erori în prestabilirea operaţiilor de muncă.
Tot în cursul acestui an, ITM Gorj a derulat o acţiune pentru combaterea riscurilor de căderi de la înălţime şi surpări de maluri pe şantierele fixe şi mobile. În acest sens, s-au efectuat controale la 19 angajatori cu 419 salariaţi. Au fost identificate 31 neconformităţi pentru care s-au aplicat măsuri de remediere şi 31 sancţiuni contravenţionale din care 15 amenzi în valoare de 57.500 lei. Acţiunea a avut ca scop creşterea gradului de conştientizare, atât a angajatorilor cât şi a angajaţilor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul relaţiilor de muncă.
I.M.