Veteran de război din Prigoria, deposedat de terenul câştigat pentru că a luptat pe front

927

Are 93 de ani, locuieşte în satul Bucşana aparţinând comunei Prigoria, şi este veteran de război. Ar fi trebuit acum să stea liniştit şi să se bucure de pensia, deşi mică, să îşi îngrijească sănătatea şubredă şi să beneficieze de roadele terenului câştigat de la stat, pentru că a luptat între 1941-1943 pentru ţară, ajungând să fie ţinut prizonier între Tiraspol şi Odesa şi dus, în final, la muncă grea într-o carieră de piatră, în Siberia. Terenul său, din Bucşana, de 9000 de metri pătraţi a fost primit când el a revenit acasă din Siberia, câţiva ani mai târziu, dar a fost însă pierdut de veteranul Florea Pasăre în 2013, cu acordul autorităţilor locale. Bucata sa de pământ, ca şi terenurile a încă 90 de familii din Bucşana, a dispărut şi el din posesia proprietarului de drept, ajungând, inexplicabil, la moştenitorii boierului Ioniţescu, cel care avusese terenuri arendate în zonă, înainte de al doilea război mondial. Veteranul de război a ajuns acum să plătească, anual, din pensia mică, noilor proprietari pentru a-şi lucra pământul, câştigat după ce şi-a jertfit tinereţea în război.

Florea Pasăre s-a născut în 19 ianuarie 1922 chiar în Bucşana, localitatea unde şi în prezent locuieşte. A avut o copilărie grea, determinată de sărăcia de după primul război mondial. La 19 ani, în 1941, a fost luat în armată şi repartizat la R.18 Gorj. După trei luni de instrucţie a fost trimis direct pe front, parcurgând spre răsărit mari distanţe şi ajungând să treacă, între anii 1941-1943, prin Cetatea Albă, Tiraspol, Odesa, Mariopol, Sevastopol, Cotul Donului, Harkov şi Stalingrad. A fost ţinut prizonier şi dus la muncă într-o carieră de piatră în Siberia. A lucrat aici 3 ani, până în 1947, la construcţia unui oraş, abia apoi a fost eliberat şi s-a întors acasă. La revenirea la Bucşana, veteranul de război a primit un teren de 9000 de mp, pe care l-a muncit şi îl munceşte în prezent ,chiar dacă din 2013 a fost deposedat, fără prea multe explicaţii, de către acesta.

cererea din 2005 scrisa de RăgmanPrefectura Gorj: “Dormi liniştit, Primăria Prigoria lucrează pentru tine!”
În 2010, la fel ca şi membrii a încă 90 de familii afectate din Bucşana, veteranul Florea Pasăre a aflat că terenul pentru care luptase pe front nu va mai fi al lui. Asta deoarece autorităţile locale i-au împroprietărit, cu peste 55 de hectare, pe moştenitorii fostului boier Ion D.Ioniţescu. Mai exact, terenul din Bucşana, deţinut de 91 de familii, a fost pus pe tavă lui Ioniţescu Gheorghe şi lui Jitea Constanţa Maria, moştenitorii boierului, care ar fi făcut demersuri la Primăria Prigoria, pentru obţinerea acestui teren, din 2005. De altfel, Primăria Prigoria, flutură o cerere din 2005 a acestor moştenitori pentru terenul în cauză, pe care o şi publicăm mai jos, cererea despre care nu ştie nimic, sau se face că nu ştie, nici Prefectura Gorj, un an mai tâziu, şi nici Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii, căreia i se adresează, încă de atunci, în scris, veteranul Pasăre. Cu toate acestea, documentul există şi contravine răspunsului primit de la Prefectura Gorj, de veteran, la finalul lui 2006. Asta deoarece, Florea ca şi alţi păgubiţi, a cerut, încă din 2006, Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii, obţinerea titlului de proprietate pentru terenul din Bucşana, primit pentru că a luptat pe front. Prefectura Gorj, anunţată de la Autoritate, de demersul veteranului, îl anunţă pe acesta prin adresa nr. 2842 din 18 decembrie 2006 că terenul la care Pasăre a făcut referire, adică cel de 9000 de mp, “nu a fost revendicat de moştenitorii autorului Ioniţescu D. Ion, în baza Legii nr. 247/2005”. “În măsura în care aveţi act de împroprietărire urmare a Legii nr. 187/1945, privind înfăptuirea reformei agrare, şi acesta nu a fost anulat printr-o hotărâre judecătorească, sunteţi proprietar asupra terenurilor ce le deţineţi”, îl linişteşte Prefectura Gorj pe veteran, în condiţile în care Primăria Prigoria lucra mână în mână cu moştenitorii boierului ca să îi împroprietărească pe aceştia cu terenurile oamenilor, şi implicit cu cel al lui Pasăre.

Moştenitorii, inexistenţi pentru Prefectura GorjNici în 2008, moştenitorii nu făcuseră nimic, dar primarul da
Nu numai veteranul a început să adune documente legate de obţinerea ilegală, spune acesta, a terenului de către moştenitorii boierului. A făcut-o şi Gheorghe Gruianu care obţine în 2008 de la un cetăţean care a făcut intabulare pe terenul lui că suprafaţa în cauză nu era revendicată. Cu toate acestea, în primăria comunei apare cererea “din 2005” a moştenitorilor boierului, realizatorul cerererii fiind nimeni altul decât primarul Emil Răgman, crede acesta. “Sunt convins şi pot demonstra că cererea din 2005 a moştenitorilor lui Ioniţescu nu a fost realizată la momentul respectiv, ci mult mai târziu. Autorul acestei fapte, mulţi fiind cei care spun că primarul cu mâna lui a trecut suprafeţele de teren în cerere, fiind scrisul acestuia, este nimeni altul decât Emil Răgman, edilul în exerciţiu. Primarul avea interesul să ajute moştenitorii pentru a beneficia direct de suprafaţa revendicată, cu animalele sale. Deşi i-a ajutat pe respectivii să ne ia terenul, în detrimentul localnicilor, a realizat că nu poate călca pe terenurile astfel furate, prin acte false, deşi sunt convins că vroia să-şi pască oile şi caprele pe terenurile noastre”, a declarat Gruianu.
Omul se judecă cu moştenitorii pentru suprafaţa sa de teren, de 6 hectare, el fiind singurul care a refuzat să respecte hotărârea judecătorească care îi făcea beneficiari ai terenului de 55 de hectare pe moştenitorii boierului Ioniţescu.

Nonagenarul Pasăre şi-a intabulat terenul
În 2002, veteranul reuşeşte să intabuleze terenul pierdut acum pentru moştenitorii lui Ioniţescu, dovedind că deţine acte care să ateste că a fost împroprietărit după război. Cu toate acestea, după ce a solicitat dreptate Preşedinţiei României, cererea fiind direcţionată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, veteranului i se comunică de această ultimă instituţie că nu deţine documente “din care să rezulte că aţi fost împroprietărit în anul 1945 şi nu aţi formulat cereri de reconstituire”.
“Eu pot demonstra oricând că terenul meu din Bucşana l-am primit pentru că am luptat pe front. După cum se vede am fost deposedat, prin ilegalităţi şi fals, de dreptul ce mi s-a cuvenit pentru anii petrecuţi pentru ca astăzi ţării mele să-i fie bine. Sunt însă dezamăgit că am ajuns să plătesc ca să îmi muncesc pământul şi sper să mă ţină Dumnezeu să îmi văd terenul înapoi. Continui să lupt, cât mă ţine sănătatea, pentru dreptul meu şi aştept ca organele abilitate să se sesizeze şi să-i tragă la răspundere pe cei care mi-au furat dreptul câştigat atât de greu. Sunt convins că membrii celor 90 de familii, şi ele la fel de afectate, sunt la asentimentul meu şi vor dreptate deşi parcă se face tot posibilul ca adevărul să nu mai iasă la lumină”, a declarat veteranul Pasăre.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here