Verdețuri direct de la producătorii gorjeni!

1338

Proprietarii de solarii, care au început în urmă cu câțiva ani să muncească pământul pentru a avea o producție de calitate, speră ca, în această primăvară, să își vândă mai bine marfa decât în alți ani, dată fiind criza generată de coronavirus. Speranțele lor sunt legate de faptul că importurile vor fi tot mai mici în următoarele săptămâni, iar cererea de pe piață va fi satisfăcută de producția autohtonă. La Schela unul dintre proprietarii de solarii livrează direct la domiciliu, în funcție de solicitanți, în timp ce la Mușetești un alt fermier gorjean mizează pe vânzările la hipermarket. Alin Toma speră și el în comenzile de livrare la domiciliu, dar a mai încercat această metodă în anii trecuți, fără prea multe roade. Acum are salată sau ceapă verde pe care le vinde la prețul pe care îl practica în urmă cu câțiva ani, atunci când era la începutul acestei activități. „Avem o producție foarte bună de ridichii și de duminică încolo cred că vom fi cu ele pe piață. Nu au chimicale în ele pentru că am investit foarte mult în gunoiul de grajd pentru a obține o producție cât mai naturală. Stăm bine și la producția de spanac, unde recolta de până acum a fost una deosebită. E foarte fraged și îl vindem fără cotoare, trebuie doar pregătit pentru a fi consumat”, spune fermierul gorjean. Mare parte din producția sa ajunge într-un hipermarket din Târgu-Jiu, unde vânzările au stagnat. Alin Toma obișnuiește să meargă cu verdețurile și la piață, dar spune că atâta timp cât oamenii nu au libertatea de mișcare ca înainte de criză nici vânzările nu sunt pe măsura așteptărilor. „La piață lumea e reticentă, cred că a intrat un pic frica în oameni. Nici la magazine nu e multă lume, deși oamenii ar consuma verdețuri în această perioadă. Nu sunt vânzările pe care le așteptam. Am încercat în trecut varianta cu livrări la domiciliu și nu a mers, mai încercăm acum din nou, cu speranța că își dă drumul și treaba asta atâta timp cât oamenii sunt blocați în case. Pot intra pe pagina noastră, lasă o comandă și își pot primi legumele pe masă.
Mizăm pe faptul că oamenii vor apela de acum încolo la producătorii locali și astfel ne ajută și pe noi, dar se ajută și pe ei pentru că vor consuma ceva de calitate și proaspăt. Colaborăm și cu un hipermarket din Târgu-Jiu, dar vânzările sunt în scădere și aici pentru că nu mai iese lumea afară din casă. Producția e foarte bună și am păstrat prețurile mici. Nu vrem să ne îmbogățim, ci să ne vindem marfa la prețurile normale. Consider că prețurile sunt unele ok, pe care le aveam și acum șapte sau opt ani. Salata e la 2 lei în condițiile în care e una mare și frumoasă, iar legătura de ceapă verde se menține la 1,5 lei. Nu mai spun de kilogramul de spanac pe care îl dăm la 7 lei, în condițiile în care fiecare frunză e culeasă manual”, spune fermierul din Mușetești. Acesta are și o pagină de Facebook, unde își prezintă recolta proaspătă, asta pentru ca potențialii clienți să fie convinși că verdețurile există și în realitate. Acum Alin Toma se pregătește și pentru vânzarea răsadurilor pe care gorjenii le vor folosi în grădinile lor în această primăvară. El are convingerea că tot mai mulți oameni își vor munci, din nou, pământurile în contextul actualei crize și atunci speră ca vânzările de răsaduri să meargă foarte bine. „Am folosit godine pentru a încălzi aceste solarii și le folosim chiar și acum, mai ales că au revenit temperaturile negative noaptea. Răsadul e destul de mare și sper că lumea va începe în curând să își cultive grădinile. Doar așa putem avea certitudinea că mâncăm natural și sănătos. Avem și soiuri românești, dar și italiene, roșii foarte gustoase, la fel cum erau ale noastre pe vremuri pe care le denumeam inimă de bou”, mai spune fermierul gorjean.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here