Vasile Râbu – Despre siguranţa cărbunelui

375

vasile-rabuVicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, motreanul Vasile Râbu, a fost în concediu de odihnă din 23 până în 30 august, timp în care, gospodar recunoscut în Însurăţei, un sat component al municipiului Motru, acesta şi-a pregătit gospodăria pentru producţia anului viitor. Venit din concediu pentru şedinţa Consiliului Judeţean, Râbu s-a arătat preocupat de soarta mineritului.

Producţia de cărbune a anului 2010 este programată să fie mai mică decât a anului precedent. Anul acesta urmând să se extragă 14.051.000 de tone de cărbune, faţă de 14.442.900 de tone obţinute anul trecut. Râbu se teme că minerii vor fi trimişi în şomaj tehnic mai mult decât ar fi nevoie şi că o mare parte a cheltuielilor SNLO vor fi dirijate către alte priorităţi decât energia. Acesta ne-a declarat: „nu mai există siguranţa desfacerii cărbunelui. Este oprită din producţie Mina Mehedinţi şi pentru Uzina de Apă Grea de la Halânga se foloseşte cărbune din Serbia şi de la microcariere, a cărui putere calorică este mult mai mică decât cea a cărbunelui extras din subteran şi de la carierele din Oltenia. Carierele de la Roşia şi Peşteana au fost scurtcircuitate de importul de cărbune din Ungaria pentru termocentralele de la Arad şi Oradea, ca să nu mai vorbesc despre modificarea consumului de pe cărbune pe gaz metan a CET-urilor de la Suceava şi Iaşi. Este normal să înregistrăm producţii pe stoc şi să trimitem oamenii acasă.”

Vremuri triste

Râbu a vorbit şi despre prelungirea inevitabilă a duratei de muncă pentru minerii de la subteran, practic despre încălcările programului de închidere a minelor, întrucât se prelungeşte durata de muncă pentru aceşti mineri. Acelaşi Vasile Râbu spunea: „Dan Burlan şi Mircea Mezinca fac în fiecare zi naveta Motru – Târgu-Jiu, iar pentru economistul Olaru, pentru că şoferul este din Târgu-Jiu se fac două drumuri dus – întors. Dimineaţa vine şoferul să-l ia şi după-amiaza îl aduce şi se întoarce. Acestea nu sunt pierderi pentru SNLO, sunt acte de bună-voinţă faţă de o clientelă politică. În 2004, SNLO avea 9993 de angajaţi, anul trecut 8387. În 2015 ar trebui să mai aibă 7142 şi în 2025, 5877, ceea ce înseamnă că, în viziunea actualei conduceri portocalii a mineritului gorjean nu mai e nevoie de cărbune în Gorj. Poate luăm gaze de la ruşi, sau poate punem ţara pe chituci de tot. Oricum, în contra-partidă ne rămâne fotbalul pe care Marin Condescu se pricepe să-l managerieze mereu la retrogradare.”

Vicepreşedintele consiliului Judeţean, Vasile Râbu spune că este imposibil să se piardă timpul de pomană într-un moment în care ţara ar trebui să se mişte economic şi nu să dea doar rateuri politice.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.