Vântu suflă în ceafa lui Manţog

550

deschidereSorin Ovidu Vântu (SOV), aflat momentan în arest, pe baza acuzaţiei de favorizare a infractorului, adică a lui Nicolae Popa, este un caz atipic care pune numeroase semne de întrebare în privinţa felului în care funcţionează mecanismul justiţiei din România.

Asta, deoarece, în Gorj se înregistrează un caz poate chiar mai grav, în anumite privinţe, decât cel al lui SOV. Este cazul deputatului PD-L, Cosmin Popescu, condamnat însă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie(ÎCCJ) tot pentru favorizarea infractorului, adică a lui Ionel Manţog. Spre deosebire de cele petrecute însă cu Vântu şi cu Popa, Cosmin Popescu şi Manţog nu au simţit niciunul nici răcoarea celulei de arest şi nici răceala cătuşelor.

În luna decembrie se împlineşte un an de când Cosmin Popescu, pe atunci preşedinte cu acte în regulă la PD-L Gorj, a primit sentinţa magistraţilor ÎCCJ care îl condamnau la doi ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, adică a colegului său de partid, Ionel Manţog. Instanţa stabilea că Popescu, pe vremea când era secretar de stat în Ministerul Economiei, ar fi falsificat un raport de control care îl favoriza pe Manţog, ambii fiind apoi trimişi în judecată în dosarul ,,strămutaţilor de lux”. Popescu a făcut recurs după condamnare dar nici în prezent nu i s-a dat un termen pentru judecarea lui.

Infractorul, în libertate

Lăsând la o parte recursul, spre deosebire de sentinţa rapidă pentru Cosmin Popescu, în dosarul lui Manţog, infractorul favorizat de fostul secretar de stat, lucrurile au tărăgănat. Drept urmare, dosarul lui Manţog este, momentan, la Curtea Constituţională deoarece avocatul inculpatului a invocat o excepţie de neconstituţionalitate blocând procesul aflat, se vehiculează, aproape de pronunţarea sentinţei. Dosarul a părăsi, din acest motiv, Tribunalul Sibiu şi a luat drumul capitalei, fiind şi în prezent la Curtea Constituţională.

În loc de arest şi cătuşe, funcţii la PD-L şi Consiliul Judeţean

Speţa este similară cu cea atât de dezbătută în aceste zile pe toate canalele mediatice, cel puţin până la prejudiciu, personajele fiind însă Sorin Ovidiu Vântu, magnatul media, şi Nicolae Popa, condamnat deja la 15 ani de închisoare pentru infracţiuni economice, în legătură cu înşelarea a 300.000 de investitori ai Fondului Naţional de Investiţii (FNI). Mecanismul în care acţionează justiţia în ambele cazuri este diferit. Dacă Popa şi Vântu au trecut prin arest, Manţog şi Cosmin Popescu îşi văd liniştiţi de treabă. Ambii ocupă funcţii publice, sunt plătiţi de la stat şi chiar râvnesc la alte poziţii politice. Manţog, fără să se mai cramponeze de dosarul său, visează astfel la şefia PD-L Gorj, la fel ca şi Cosmin Popescu care vrea însă şi mai mult, adică se vede candidat la şefia Consiliului Judeţean Gorj, peste doar doi ani de zile.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here