O mică escapadă cu cortul în natură, macar preţ de un weekend, este mereu binevenită. Ca o soluţie de criză, ori din pură plăcere, foarte mulţi turişti gorjeni aleg să îşi petreacă week-end-urile, sau vacanţele, la cort. Pentru a evita orice neplăcere şi a se bucura aşa cum se cuvine de o astfel de vacanţă, reprezentanţii Salvamont Gorj îi sfătuiesc pe turişti unde să campeze şi ce zone să evite.
Să petreci o minivacaţă la cort este o experienţă total diferită faţă de obişnuita vacanţă. Chiar dacă de cele mai multe ori dormitul în cort nu este extrem de comod, nu se poate spune că nu ar fi şi mult mai palpitant. Cu toate acestea, nu trebuie ignorate pericolele la care se expun cei care preferă un astfel de turism. Vara, la munte, pericolul cel mai de temut ar fi viperele. Totuşi, la nivelul judeţului nostru, potrivit conducerii Salvamont Gorj, în ultimii 20 de ani s-au înregistrat mai puţin de zece cazuri de muşcături de vipere. „În principiu, zona cu cea mai mare afluenţă este de la Jiu până în Valea Cernei. Dar trebuie spus că viperele fug când simt prezenţa omului. De altfel, în ultimii 20 de ani nu sunt zece oameni muşcaţi de vipere”, susţine Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj. Pentru a evita muşcătura de viperă se recomandă portul bocancilor de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată. De asemenea, portul bocancilor îi fereşte pe turişti şi de entorse ale gleznei sau genunchilor sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor.
Trebuie în permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să se păşească. Dacă turiştii doresc să intre într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu permite verificarea suprafeţei solului, ei trebuie să lovească uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui, vipera este un şarpe timid, care va fugi din calea oamenilor, de aceea, „aceştia trebuie să-şi facă simţită prezenţa astfel încât să sperie reptilele. Totuşi, este bine să se evite zonele cu piatră, cu expunere la soare, acolo unde stau viperele pentru a se încălzi”, a mai spus Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.
Turismul cu cortul, o plăcere cu riscuri asumate
Reprezentanţii Salvamont Gorj încurajează turismul cu cortul, însă atrag atenţia asupra pericolelor la care se pot expune turiştii. Totuşi, dacă se ţine respectă sfaturile specialiştilor, acest gen de turism este o reală plăcere şi o oază de relaxare. „La noi nu sunt animale care să reprezinte un pericol pentru cei care stau la cort. Pentru aceştia periculos este să instaleze cortul pe marginea râurilor, pentru că se pot trezi inundaţi”, a adăugat sursa citată. Cei care doresc să petreacă un sejur la cort trebuie să se informeze din timp despre locurile de campare amenajate în zonă unde doresc să ajungă şi despre starea drumului până la locul respectiv, căutând şi rute ocolitoare.
Turismul cu cortul este o plăcere, atât timp cât oamenii îşi asumă riscurile la care se pot expune. Totuşi, dacă ei respectă sfaturile venite din partea salvamontiştilor, o vacanţă la cort este una reuşită şi relaxantă.
M.S.