Unităţile de panificaţie, verificate de inspectorii DSVSA

353

Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Gorj au efectuat în perioada 19 iulie -15 august mai multe controale în domeniul fabricării produselor de morărit, a pâinii şi a produselor de patiserie. Neregulile constate au fost sancţionate prin aplicarea de amenzii în cuantum de 6.200 de lei, agenţilor economici, care nu respectau condiţiile de depozitare a pâinii.

Reprezentanţii DSVSA Gorj au verificat în perioada 19 iulie -15 august agenţii economici din domeniul panificaţiei. Scopul acestor controale a vizat prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi a oricăror altor probleme de igienă şi siguranţă alimentară. Inspectorii au aplicat amenzi în valoare de 6.200 lei pentru condiţiile precare de depozitare a produselor de panificaţie. Mai exact, pâinea era depozitată în navete neigienizate. De asemenea s-a descoperit şi prezenţa insectelor în spaţiul de depozitare dar şi lipsa echipamentului de protecţie pentru personal.

O mai mare atenţie!
Specialiştii din cadrul DSVSA, roagă gorjenii să fie atenţi la ce cumpără în perioada foarte călduroasă a anului, deoarece din neatenţie pot ajunge la spital cu diferite afecţiuni. Transportul şi expunerea chiar pentru scurt timp la temperaturi de peste 30°C a cărnii, laptelui şi a altor produse lactate sau a unor produse deja gătite care nu beneficiază de o răcire rapidă, determină înmulţirea rapidă a unor germeni producători de toxine, uneori rezistente la tratamentul termic aplicat ulterior produsului. Alteori toxinele se produc în aparatul digestiv al consumatorului, direct proporţional cu numărul de germeni ingeraţi odată cu alimentul. Făcând cumpărăturile din locuri autorizate în special pentru produsele cu grad ridicat de perisabilitate şi necumpărând de la colţurile pieţelor sau din spaţii neautorizate reducem riscurile îmbolnăvirilor. Nici falsificarea alimentelor sau efectele pe termen lung ale unor contaminanţi nu pot fi desconsiderate; de exemplu falsificarea cu apă, seu, untură sau grăsimi vegetale a laptelui sau dioxina cu efecte cancerigene care se infiltrează în produs din ambalajul de plastic folosit. Vânzătorii unor asemenea produse nu vor putea să garanteze niciodată calitatea sau siguranţa lor şi nu vor elibera bonuri de casă care să justifice tranzacţia comercială, iar sesizarea ulterioară a evenimentului nu se va solda cu cele mai eficiente măsuri.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here