Un test de sânge ar putea stabili riscul instalării maladiei Alzheimer

494
help concept, special toned photo f/x, focus point selective

Un nou test sangvin este capabil să calculeze ritmul în care îmbătrâneşte organismul şi, implicit, riscul de apariţie a demenţei. Cercetătorii susţin că testul calculează “vârsta biologică” a pacientului şi o compară cu vârsta reală a acestuia. De aceea, noul test ar putea fi utilizat pentru a afla dacă o persoană prezintă riscul de demenţă, cu mulţi ani înainte de declanşarea acestei boli.

Maladia Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demenţă. La nivelul judeţului Gorj, peste 170 de persoane suferă de această boală. „La începutul trimestrului II 2015, erau în evidenţele medicilor 156 de gorjeni cu Alzheimer; alţi 17 au intrat în evidenţe şi 2 au ieşit. La finalul trimestrului II au rămas în evidenţe 171 de persoane diagnosticate cu această maladie”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Studiu
Un nou test ar putea fi utilizat pentru a afla dacă o persoană prezintă riscul de demenţă, cu mulţi ani înainte de declanşarea acestei boli, potrivit mediafax.ro.
Cercetătorii britanici au demonstrat că persoanele care sunt mai “bătrâne” din punct de vedere biologic decât vârsta lor reală prezintă un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demenţă.
Testul oferă pacientului un “scor al vârstei”, bazat pe o serie de markeri genetici aflaţi în sângele acestuia.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here