Un nou val de viroze și pneumonii

336

În prima săptămână din acest an, nu mai puțin de 2.273 de persoane au fost diagnosticate cu viroze și pneumonii, 289 dintre acestea necesitând internare. În săptămâna anterioară erau doar 1369 de cazuri.

Imediat după sărbătorile de iarnă, peste două mii de persoane au ajuns la medic cu simptome de viroză și pneumonie. Astfel, 1336 de gorjeni au fost diagnosticați cu viroză și 937 cu pneumonie. Datele centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj indică o creștere semnificativă a numărului îmbolnăvirilor, comparativ cu săptămâna anterioară. „În ultima săptămână din anul 2016 s-a înregistrat o scădere a numărului persoanelor diagnosticate cu viroze şi pneumonie, ajungând în total la 1369, din care 789 cazuri de viroze şi 580 de pneumonie. În schimb, în prima săptămână a noului an am avut 1336 cazuri de viroză și 937 cazuri de pneumonie. 289 de persoane au fost internate în această săptămână”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Cele mai numeroase cazuri sunt în rândul copiilor și vârstnicilor, aceștia fiind categorii cu un risc mai mare de îmbolnăvire.
Denumită popular răceală, viroza respiratorie este o boală infecțioasă virală a căii respiratorii superioare ce afectează îndeosebi zona nazală. Simptomele care apar pot include tuse, dureri la nivelul gâtului, secreții nazale (rinoree) și senzația de strănut. Uneori este prezentă și febra, care în mod obișnuit dispare în decurs de cel mult 7-10 zile. Cu toate acestea, unele simptome pot continua să persiste până la trei săptămâni.
Pneumonia reprezintă infecţia ţesutului pulmonar, cauzată, în principal, de bacterii, virusuri, fungi şi paraziţi. Există două tipuri de pneumonie: tipică şi atipică. Simptomele pneumoniei clasice sunt: febră, tuse asociată cu expectoraţie purulentă, durerea toracică; la pneumonia atipică este un debut progresiv, cu tuse seacă, cu dureri de cap, de muşchi, dureri de gât, vărsături şi diaree, erupţii cutanate.

Recomandările medicilor
Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here