Un nou termen pentru strategia energetică. „Proces lung şi complex”

911

Proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2019-2030, cu perspectiva anului 2050, a intrat în perioada de consultare publică. Secretarul de stat Andrei Maioreanu susţine că strategia va fi gata pentru adoptare abia în luna iunie. „Este un proces lung și complex, cu etape legale obligatorii”, mai precizează oficialul din Ministerul Energiei.

Proiectul poate fi consultat pe site-ul www.energie.gov.ro, la secţiunea Strategia Energetică Naţională. Comentariile şi sugestiile publicului se primesc la sediul Ministerului Energiei în termen de 18 zile calendaristice de la data publicării anunţului, respectiv 14 martie.
„Este posibil ca strategia să fie pe masa Guvernului în februarie 2019 sau, cel mai târziu, conform calendarului aprobat la nivelul Ministerului Energiei, în luna mai 2019”, anunţa, luna trecută, la Târgu-Jiu, secretarul de stat Andrei Maioreanu. Acum, acelaşi oficial avansează un nou termen – luna iunie – pentru adoptarea strategiei.
„Procedurile legale au impus parcurgerea unor etape obligatorii. (…) Din punctul meu de vedere, Strategia va fi gata pentru adoptare prin Hotărâre de Guvern în luna iunie a acestui an. După cum observați, este un proces lung și complex”, afirmă Maioreanu.
Din considerente de securitate energetică, strategia consfințește locul combustibililor tradiționali în mix: hidroenergie, energie nucleară, cărbune și gaze naturale, se precizează în document. Au fost stabilite opt obiective strategice şi un program de patru investiţii strategice de interes naţional: finalizarea grupurilor 3 și 4 de la CNE Cernavodă; realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești; realizarea grupului de 600 MW de la Rovinari şi realizarea Complexului Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopole.
Totodată, „din rațiuni de securitate energetică, lignitul rămâne, în continuare, o parte semnificativă din mixul energiei electrice și în anul 2030”. Pe termen lung, rolul lignitului în mixul energetic poate fi păstrat prin dezvoltarea de noi capacități, prevăzute cu tehnologie de captare, transport și stocare geologică a CO2 (CSC).
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here