Un nou termen pentru cardul de sănătate

504

De la 1 august, cardul de sănătate trebuia să devină obligatoriu, ca singurul instrument de decontare a serviciilor medicale. Totuşi, termenul s-a amânat pentru a şasea oară, deoarece sunt zeci de mii de oameni care nu l-au primit. Oficialii CNAS susţin că serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor cu vârsta de peste 18 ani în baza cardului naţional de sănătate începând cu 1 septembrie.

CNAS informează că serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor în baza cardului naţional de sănătate începând cu 1 septembrie excepţie făcând asiguraţii pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit. Aceştia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă.
Începutul lunii august era termenul limită pentru intrarea în vigoare a obligativităţii utilizării cardului naţional de sănătate. A apărut o nouă amânare, însă, următorul termen dat fiind luna septembrie.

Gorjenii s-au obişnuit deja cu cardurile de sănătate
De la 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate a devenit obligatoriu. La nivelul judeţului Gorj, au fost emise 254.201 de carduri, dintre care 13.149 au fost returnate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, după acţiunea de distribuire prin Poşta Română; câteva mii au fost ridicate de titulari. La nivelul judeţului nostru au fost activate peste 165.000 de carduri. Peste 1.200 de persoane au achitat taxa pentru eliberarea duplicatului. În acelaşi timp, mai mulţi gorjeni l-au refuzat pe motive religioase. Asiguraţii care încă nu au intrat în posesia cardului naţional de sănătate se pot prezenta la sediul CJAS Gorj.
La ora actuală, aproximativ trei mii de carduri se află încă la sediul CJAS Gorj aşteptând să fie ridicate de asiguraţi; acestea se eliberează titularului în baza actului de identitate şi a semnăturii persoanei în cauză sau reprezentantului legal al acestor persoane în baza buletinului şi declaraţiei pe propria răspundere. Eliberarea cardului se face la sediul CJAS Gorj, strada Prahova nr. 5, Târgu-Jiu, de luni până joi, în intervalul orar 08.30 – 14.00. Asiguraţii pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adreseze casei de asigurări în evidenţa căreia se află pentru a solicita eliberarea dcoumentului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here