Un nou ajutor pentru CE Oltenia. Doar două grupuri la Rovinari!

1800

Complexul Energetic Oltenia este ajutat de stat pentru a doua oară să-și plătească certificatele de emisii. Ajutorul de peste 240 de milioane de euro a fost aprobat în ședința de Guvern de miercuri seara. Totuși, în nota de fundamentare a actului normativ se arată că CE Oltenia va rămâne, la orizontul anului 2027, cu doar două grupuri pe cărbune, la Termocentrala Rovinari.

„Practic, acest Plan de restructurare al CEO este prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România. Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3.570 MW (începutul anului 2021) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani. Reducerea anuală de emisii de CO2 provenite din lignit este de 4 mil tone (de la 8.6 mil tone în 2021 la 2.6 mil tone în 20207). Operarea celor două unități de la Rovinari, după anul 2025 are ca fundamentare asigurarea securității energetice în baza unui mecanism de piață. În absența unui astfel de mecanism, aceste unități nu vor opera, subiectul fiind în atenția Transelectrica, care își va actualiza asigurarea adecvanței sistemului energetic național în context regional. Această abordare va reprezenta a doua și ultima fază a planului de decarbonare a combustibililor fosili în România”, se arată în document.
Este o schimbare importantă față de versiunea inițială a planului de restructurare și decarbonare a CE Oltenia.
Potrivit planului inițial, CE Oltenia urma să rămână cu o capacitate instalată de 1.650 MW pe cărbune, respectiv trei grupuri la Rovinari și două la Turceni, de câte 330 MW fiecare, din 2026. Iar grupurile urmau să rămână în operare până în 2030.

Câte certificate a cumpărat CEO
CE Oltenia va primi de la buget banii necesari pentru plata certificatelor de emisii pentru anul 2020. Acestea trebuie achiziționate până la sfârșitul lunii aprilie, astfel compania riscă penalități uriașe.
„Pentru anul 2021 este prevăzut un ajutor de stat în sumă de 241,4 milioane Euro, din care 192,9 milioane Euro pentru achiziția certificatelor de CO2 și 48,5 milioane de Euro pentru asigurarea lichidităților necesare desfășurării activității. Complexul Energetic Oltenia SA are obligativitatea conformării unui număr total de 7.154.902 de certificate de CO2-faza 3 până la data de 30.04.2021. Până la data de 17.03.2021 societatea a achiziționat un număr de 748.000 certificate, rămânând de achiziționat 6.406.902 certificate CO2-faza 3. În situația neconformării până la data de 30.04.2021, CE Oltenia va fi obligată la plata unei penalități de 100 euro, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon echivalent emisă pentru care nu restituie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră”, potrivit documentului de la Guvern.
Compania a primit și în 2019 sprijin de la stat, tot pentru plata certificatelor de CO2. Ajutorul de stat nu a putut fi rambursat, astfel că el s-a transformat într-unul de restructurare.
În lipsa planului de restructurare aprobat de Comisia Europeană, riscurile pe care și le asumă statul român, pe bani publici, sunt foarte mari, susțin cei de la organizația de mediu Greenpeace.
„Orice nou împrumut acordat Complexului Energetic Oltenia de statul român pentru plata certificatelor de CO2 trebuie să țină cont de condițiile de piață și să reflecte situația companiei. CEO este în prezent în risc de insolvență, iar planul de restructurare al companiei este examinat de Comisia Europeană. Aceeași regulă se aplică oricăror garanții pe care statul le-ar oferi companiei pentru a obține un credit de la bănci private. Dacă nu respectă condițiile de piață, acest împrumut sau garanția acordată de stat trebuie să fie considerate drept ajutor de stat suplimentar și, prin urmare, să fie notificate și aprobate de Comisia Europeană înainte de a fi acordate. CEO și Guvernul României trebuie să acționeze transparent și să informeze publicul și Comisia în legătură cu orice procedură abordată pentru a plăti certificatele de emisii de CO2, în special dacă sunt folosiți bani publici”, susține Greenpeace.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here