Un miner disponibilizat dă toți banii pe amenzi!

403

Un fost miner din Lupeni, Valea Jiului, care își lasă de câțiva ani de zile vacile să umble libere prin oraș, își pierde mare parte din pensie pe amenzile pe care le-a primit din partea autorităților din această cauză. Omul nu a încasat nici măcar plățile compensatorii pe care ar fi trebuit să le primească, anul trecut, când a fost disponibilizat. Toți banii au mers pe amenzi, dar fostul ortac tot nu s-a învățat minte. Vacile sale se hrănesc din tomberoane și pot fi văzute în fiecare zi scotocind prin resturile menajere. Devorează cu poftă pungi de plastic și fac o concurență câinilor maidanezi care nu rămân cu mai nimic după ce vacile fac o vizită la tomberoane.
Pentru localnici imaginea cu vitele mâncând resturi menajere este una dezolantă. „Vacile sunt tot prin cartiere, pe la ghenele de gunoi, deși în ultima vreme gunoiul e ridicat mai des și nu prea mai găsesc cine știe ce să rumege. Sunt vaci, sunt și cai pentru că omul care le are crește și oi, dar de alea măcar are grijă, că oi ne-ar mai trebui la tomberoane. Acesta nu recunoaște că sunt ale lui, dar la câte amenzi am auzit că are de plătit e clar că sunt animalele lui. Sunt crotaliate, pot fi identificate foarte lesne. Ți-e și teamă să mai ieși din scara blocului că nu știi când te întâlnești cu un tăuraș care te poate alerga. E păcat de ele pentru că mai ales prin iarna asta grea au trecut destul de greu. Sperăm să se facă totuși ceva pentru că de ani de zile există problema aceasta și autoritățile doar promit că o rezolvă”, a spus o localnică.
Primarul din Lupeni, Lucian Resmeriță, spune că amenda pe care i-o aplică la câteva zile proprietarului vacilor este de 2500 de lei. Omul a ajuns să acumuleze datorii de peste 100.000 de lei, adică peste un miliard de lei vechi, o sumă cu care își putea face o adevărată fermă. „De când lucra la mina din municipiul Lupeni proprietarul a fost amendat permanent și de atunci avea rețineri pe statul de plată de până la 1000 de lei. În funcție de salariul pe care îl încasa lunar i se reținea cel puțin suma de 700 de lei. Anul trecut când s-a disponibilizat el nu a încasat nici un leu din plățile compensatorii pentru că are amenzi și la alte instituții ale statului, la ANAF, și toți banii au mers în contul acestor amenzi. Acum i se reține din pensie. Noi am încercat să îl convingem să aibă grijă de animale, să nu le mai lase libere, dar promite că rezolvă problema până ne despărțim, după care vedem din nou animalele prin oraș. Eu am și scris zilele acestea către Parlamentul României un memoriu în care solicit o lege, un act normativ, ceva, prin care să se stabilească și o latură penală a acestui gen de fapte. Nu poți să dai amenzi la infinit și omul să rămână indiferent”, afirmă primarul, supărat că fostul miner dă banii pe amenzi, iar vacile continuă să umble libere prin oraș.
Animalele nu pot fi vândute sau sacrificate de autorități atâta timp cât au un proprietar, care, teoretic, are grijă de ele.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here