Constantin Sanda, în vârstă de 45 de ani, se află în carantină la Săulești, locul unde domiciliază, după ce a revenit acasă din Republica Moldova. Acesta a fost obligat la carantină la domiciliu, ca și femeia și copilul minor, în vârstă de un an, cu care a venit în comuna din Gorj. Carantina a început de pe 4 martie și va expira pe 18 martie, perioadă în care cei trei, dar și alți doi minori, aflați în grija tatălui, se află și ei la același domiciliu, fără să fie însă carantinați. Cetățeanul este revoltat de situație, în special pentru că cei doi copii sunt opriți la domiciliu, deși trebuia să fi făcut cursuri la școală și la grădinița din comună, asta pentru că nu are cine sa îi ducă la unitățile respective de învățământ. Bărbatul a sesizat autoritățile locale, județene și centrale vizavi de situația celor doi minori, dar și pentru că, în opinia acestuia, oficialii ar fi trebuit să le asigure celor doi adulți și copiilor ,,coșul zilnic”. Cetățeanul spune că a apelat chiar 112 pentru a i se cumpăra de la farmacie medicația necesară pentru el și copilul cel mic.
Cetățeanul din Săulești a revenit în țară după o vizită de doar cinci zile în Republica Moldova. Practic, acesta a revenit în țară cu viitoarea sa soție, care a sosit la Săulești, însoțită de copilul său de doar un an de zile. Constantin Sanda spune că știa parțial măsurile la care trebuie să se supună la revenirea în țară, dar, chiar și așa, nu se aștepta să întâmpine atâtea dificultăți din partea autorităților. Mai exact, omul spune că a rămas fără hrană o zi întreagă, deși a anunțat Comitetul pentru Situații de Urgențe de la Târgu-Jiu, solicitând să i se asigure mâncare, lemne pentru foc și medicamente. Solicitările sale au fost fără rezultat. Soția primarului de Săulești a venit cu patru kilograme de cartofi, două pâini și o bucată de carne pentru copii. Aceste produse au fost oferite gratuit din gospodăria proprie a primarului.
În ce privește lemnele, primăria a anunțat solicitantul că nu îl poate ajuta, deoarece nu există bază legală în acest caz. Constantin Sanda spune că se încălzește cu un radiator și că a fost nevoit să meargă singur pe proprietatea sa să își ia lemne din pădurea proprie.
Legat de medicamente, cetățeanul susține că acestea i-au fost cumpărate de polițiștii de la postul din Bărbătești, cu banii solicitantului. De altfel, acesta le mulțumește pe această cale pentru ajutorul oferit.
În prezent, cetățeanul a sesizat problema sa inclusiv prefectului, fiind nemulțumit că autoritățile locale îi oferă familiei sale doar 30 de lei pe zi, bani care pot fi folosiți pentru hrană. Cetățeanul sesizează că ar fi trebuit să primească banii pentru cinci persoane, nu doar pentru copilul de un an. ,,Mă simt neîndreptățit, consider că toți membrii familiei mele trebuie să primească acești bani. Eu nu lucrez niciunde, sunt fermier, nu am un venit sigur”, spune Constantin Sanda. Acesta a mai fost în carantină în octombrie, când mama sa a decedat de Covid. Pe perioada respectivă spune că a avut mari pierderi deoarece lucerna nu i-am fost balotată.
,,Eu vreau doar să trag un semnal de alarmă și pentru alte familii care vor ajunge în aceeași situație deoarece autoritățile mă indică drept unicul din județ care are această problemă. Noi trebuia să primim asistență la domiciliu. Tatăl meu este bolnav, mama a murit, nu am cine să mă ajute”, a completat cetățeanul.
A.STOICA
,,Un alt aspect este faptul că am atacat în instanță decizia primarului referitoare la cele necesare traiului pe perioada carantinării prin ordonanță prezidențială. Care în loc să se judece în 24 ore s-a judecat în 5 zile. Ordonanța mi-a fost respinsă, dar fără a motiva aspectele pentru care mi-a fost respinsă, dar decizia este cu drept de apel în 5 zile de la comunicare. Dar poate o vor comunica peste o lună, când problema ordonanței va fi fără obiect”, a mai spus cetățeanul din Săulești.