Ultimele zile pentru înscrierea absolvenţilor în baza de date a AJOFM

330

Absolvenţii de liceu, promoţia 2018, care nu au promovat examenul de bacalaureat, mai au termen până pe 24 iulie pentru a se înscrie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj.

Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă şi obligatorie în vederea obţinerii facilităţilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările si completările ulterioare. Şi absolvenţii de liceu gorjeni care au promovat examenul maturităţii se pot înscrie pentru a primi indemnizaţie de şomaj, în cazul în care nu au fost admişi sau nu urmează o facultate, începând cu 1 august, având termen de 60 de zile după această dată. Pentru a beneficia de şomaj, tinerii gorjeni ieşiţi de pe băncile şcolii au termen 60 de zile de la absolvire, pentru a se înregistra ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. Termenul limită de depunere a dosarelor, care trebuie să cuprindă copie de pe buletin, adeverinţă şcolară, adeverinţă de la medicul de familie cu menţiunea “apt pentru muncă”, este 24 iulie.

85 de gorjeni, înscrişi
“Până la începutul acestei săptămâni, aveam 85 de absolvenţi înscrişi la noi, din care 46 provin din mediul rural, restul fiind din zonele urbane. Pe studii, cei 85 sunt împărţiţi astfel: 58 cu liceu de specialitate, 6 pe filieră teoretică, 9 cu şcoli postliceale, doi pe învăţământ de ucenicie, unul pe învăţământ profesional special, patru pe învăţământ profesional şi trei sunt absolvenţi de studii superioare”, a declarat Ana-Maria Niculescu, directorul executiv al AJOFM Gorj. Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţii care nu îşi găsesc de lucru după absolvire sau care nu urmează o formă de învăţământ superior este de 250 de lei şi se acordă pe o perioadă de şase luni. Este de precizat faptul că, din acest an, statul acordă o subvenţie absolvenţilor care reuşesc să se încadreze în muncă în termenul de 60 de zile de la absolvire. Este vorba despre o primă de inserţie de 1.500 de lei. Condiţia este ca tinerii, în momentul încadrării în câmpul muncii, să se afle în evidenţele AJOFM Gorj ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here