Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu se confruntă, acum, la fel ca și alte instituții similare din țară, cu probleme financiare care au impus, la ultima ședință de Senat, luarea unor măsuri drastice de reducere a cheltuielilor instituției. Senatul UCB a decis astfel ca să suspende deja, din această lună, indemnizațiile de conducere pentru funcțiile executive, să rediscute abonamentele de telefonie mobilă și internet, iar personalul UCB să intre, în funcție de performanțe, în concediu fără plată.
Singura instituție de învățământ superior de stat din județul Gorj se confruntă, în plină admitere a noilor studenți la UCB Târgu-Jiu, cu probleme financiare. Totul se datorează, spun reprezentanții universității, măririi repetate a salariilor personalului instituției fără ca fondurile Ministerului Educației pentru studenții aflați la locuri bugetate să crească și ele. De altfel, din 2008 până în 2015, finanțarea pe student a scăzut de la 3169 la 2490 de lei, iar pentru 2016, conform alocației preliminare, este prevăzută o altă scădere cu 9,16%.
“Este o problemă generală cu care se confruntă universitățile de stat, iar UCB nu face excepție. În sistemul de învățământ s-au tot mărit salariile, dar din păcate, fondurile ministerului pentru universități au rămas pe loc. Toate universitățile de stat au fost puse, din acest motiv, într-o situație precară”, a declarat, Ștefan-Sorinel Ghimiși, prorectorul UCB Târgu-Jiu.
Decizie de Senat: Redresarea financiară a UCB
De altfel din acest motiv, dar și pentru a preîntâmpina efectele intrării în vigoare din august a OUG nr.20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care impune noi creșteri salariale personalului universitar, implicit și celui al UCB, Senatul instituției de învățământ superior din Gorj s-a întrunit recent și a pus pe tapet problemele financiare care creează probleme UCB și care vor afecta iar universitatea, începând cu luna viitoare.
Astfel, potrivit Hotărârii nr. 17 din 15 iulie 2016, Senatul UCB a adoptat, la articolul nr.10, “Programul de redresare financiară a Universității «Constantin Brâncuși» din Târgu-Jiu, propus de Consiliul de Administrație”. În cadrul articolului nr.10 se prevede că pentru iulie nu se vor suspenda, deocamdată, indemnizațiile de conducere pentru funcțiile executive, dar rectorul UCB, Luminița-Georgeta Popescu, susține acum că decizia s-a schimbat între timp.
Salarii mai mici pentru șefii UCB
“Am decis să luăm măsuri drastice de reducere a cheltuielilor universității, pornind de la suspendarea indemnizațiilor pentru funcțiile de conducere, deja din luna aceasta, până la rediscutarea abonamentelor de telefonie mobilă. Fiind vacanță, deja universitatea funcționează cu un consum redus de energie electrică, consumabile și gaze. Consider că Universitatea nu are probleme financiare grave, dar le va putea avea dacă nu le vom evita prin aceste măsuri. În ce privește personalul, se va intra în concediu fără plată, după o discuție administrație-sindicate. Din fericire, avem o admitere bună până în prezent, chiar mai bună decât anul trecut”, a declarat și rectorul UCB, Luminița-Georgeta Popescu.
Evitarea incapacității de plată!
Hotărârea Senatului UCB subliniază în articolul nr.10 că “se responsabilizează Consiliul de Administrație pentru aplicarea măsurilor în vederea evitării intrării instituției în incapacitate de plată”. De altfel, în cuprinsul documentului, la articolul nr.3, se aprobă solicitarea CA-ului UCB de a utiliza “sumele din fondul de cercetare, fondul de dezvoltare și cele întoarse din proiecte pentru cheltuielile curente, până la redresarea financiară a Universității «Constantin Brâncuși» din Târgu-Jiu”.
“Sperăm să nu ajungem să reducem personalul UCB. Oricum reducerea cheltuielilor universității este primul pas pe care îl puteam face pentru evitarea unor probleme majore în noul an universitar. Vestea bună este însă că toate locurile la buget s-au ocupat și sunt chiar 2 studenți pe loc la licență și 3 pe loc la master”, a completat prorectorul Ghimiși.
La UCB Târgu-Jiu predau, în prezent, 130 de cadre didactice, în timp ce 120 de salariați formează personalul nedidactic auxiliar. Universitatea a prelungit perioada de înscriere pentru Concursul de Admitere 2016, sesiunea iulie, până vineri, 29 iulie 2016 la Facultatea de Inginerie și Dezvoltare Durabilă, la Facultatea de Științe ale Educației și Management Public, la Facultatea de Științe Economice și la Facultatea de Științe Juridice. Asta deși la UCB s-au înscris aproape 800 de absolvenți dornici să studieze la această universitate de stat.
Anamaria Stoica
Universitarii anunță proteste
Luna trecută, universitățile membre ale Consorțiului Universitaria, Academia de Studii Economice din București, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București şi Universitatea de Vest din Timișoara au semnat împreună o scrisoare de protest, nemulţumite de politicile publice privind învățământul românesc care ar fi creat “deficite și riscuri economice majore și au adus sistemul de învățământ superior în pragul colapsului”. “Tragem un ultim și ferm semnal de alarmă privind situația gravă de fond, accentuată de ultimele măsuri ale Guvernului României privind salarizarea unitară. S-a ajuns la o subfinanțare gravă a educației și cercetării în România. Nu numai că nu s-a respectat prevederea legală privind alocarea a 6% din PIB pentru educație, dar procentul este mult mai mic decât această valoare; cheltuielile pentru educație au ajuns, în anul 2015, la îngrijorătoarea valoare de 3,7% din PIB (în anul 2013 nivelul a fost și mai redus, 2,5%, iar în anul 2014 a fost 3,2%). România se află, de foarte mulți ani, în topul țărilor UE care alocă cea mai redusă cotă din PIB pentru finanțarea învățământului, fapt ce constituie un atentat la securitatea şi interesul naţional pe termen mediu și lung”, se menţionează în scrisoarea semnată de membrii Consorţiului Universitaria. Aceştia mai susţin că, deși numărul de studenți a scăzut foarte mult, în special din motive demografice, fiind astfel reduse structural veniturile universităților, Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice (MENCS), “în loc să crească finanțarea pe student echivalent, a scăzut-o constant și consistent punând astfel o presiune și mai mare pe bugetele universităților”.
“Pe lângă reducerea drastică a finanțării, Guvernul a crescut presiunea pe componenta de cheltuieli prin majorări salariale succesive, neînsoțite de alocarea unor sume suplimentare corespunzătoare. În cazul personalului didactic și didactic auxiliar, creșterea a fost de peste 55,4% în perioada 2011-2015. Pentru personalul nedidactic, creșterile salariale din perioada 2010-2015 au fost de 27% (15% în 2011 și 12% în 2015). Aceste majorări, în principiu binevenite, nu au fost însoțite însă de majorarea corespunzătoare a transferurilor de la buget, transformând astfel o recompensă într-o iluzie, chiar povară. La majorările salariale acordate prin lege s-au adăugat numeroase decizii ale instanțelor de acordare retroactivă a unor drepturi salariale, care au crescut, de asemenea, cheltuielile universităților”, se mai arată în document.
Consorţiul Universitaria dă exemplul unei universităţi care în perioada 2012-2016 drepturile salariale stabilite prin hotărâri judecătorești au fost în sumă de 31,2 milioane de lei, iar sumele alocate de MENCS au fost de 25,6 milioane de lei, necesitând suplimentarea fondurilor din veniturile extrabugetare ale instituției cu 5,6 milioane de lei.
“Este incorect să se solicite universităților să suporte acordarea drepturilor salariale retroactive din veniturile proprii, atâta timp cât acestea sunt datorate exclusiv erorilor legislative generate de Guvern sau Parlament. Practic, Guvernul pune universitățile să plătească din fonduri proprii costurile deciziilor politice greșite. Prin scăderea drastică a veniturilor și creșterea impusă a cheltuielilor, s-a ajuns ca în universitățile românești, cărora li se cere să performeze în topurile internaționale, cheltuielile cu salariile să fie de peste 93% din totalul finanțării. Rămân astfel extrem de puține resurse pentru alte cheltuieli esențiale precum investițiile în infrastructura didactică și de cercetare, cheltuieli materiale necesare actului educațional, respectiv, cheltuieli privind dezvoltarea instituțională și internaționalizarea”, mai spune conducerea celor mai importante universităţi din România.
În scrisoarea de protest se mai precizează faptul că finanțarea cercetării a scăzut, România rămânând pe ultimul loc în UE privind cota din PIB alocată cercetării.
Consorţiul Universitaria a mai cerut Ministerului Educaţiei şi Guvernului retragerea “imediată” a OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, aducerea “imediată” a finanțării pe student cel puțin la nivelul celei din 2008 și elaborarea unui calendar de creștere până la nivelul mediu din țările foste comuniste ale UE, stabilirea cu reprezentanții consorțiului a unui calendar pentru atingerea până în 2020 a unui procent de 6% din PIB pentru educație și 1% pentru cercetare.