Tur prezidenţial, cu dosare penale

337

alegeriParchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că după primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în ţară s-au înregistrat 292 de dosare penale,

având ca obiect infracţiuni prevăzute de Legea privind alegerea preşedintelui. Nici Gorjul nu a fost ocolit de incidentele electorale, peste 70 fiind înregistrate pentru primul tur de scrutin şi peste 80 pentru al doilea tur al prezidenţialelor, cele mai grave ajungând, iniţial, în cercetarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Unul dintre cazurile controversate ajunse în cercetarea procurorilor de la acestă instanţă a fost cea de la Roşia de Amaradia unde un consilier local PD-L a fost acuzat de mită electorală.

„Numărul dosarelor înregistrate la nivelul Ministerului Public, având ca obiect infractiuni prevăzute de Legea nr.370/2004, privind alegerea preşedintelui României, după primul tur de scrutin, este de 292”, informează, prin intermediul unui comunicat de presă, Parchetul General, care precizează ca dosarele se află, deocamdată, în faza actelor premergătoare. „De asemenea, pe timpul procesului electoral pentru alegerea preşedintelului, aferent turului I, Poliţia Română a înregistrat 666 de dosare penale, în care sunt cercetate 1120 de persoane”, informează şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) tot printr-un comunicat remis pe la începutul acestei luni. Pană la momentul menţionat, politiştii au soluţionat 60 de dosare penale, acestea fiind înaintate unităţilor de Parchet competente. Faţă de 13 persoane s-a dispus începerea urmăririi penale. Cinci dintre acestea au fost reţinute, iar pentru două au fost emise mandate de arestate preventivă, preciza IGPR.
La turul II al alegerilor, care s-a desfăşurat duminică 6 decembrie, MAI a primit 194 de sesizări privind infracţiuni. Gorjul nu se află în topul acestora, cele mai multe fiind înregistrate în Dâmboviţa, Teleorman, Vrancea şi Galaţi, fiind emise, de asemenea, două ordonanţe de reţinere, una pentru vot multiplu în Braşov şi una pentru mită electorală în Argeş.
Gorjeni cercetaţi pentru infracţiuni electorale
Chiar dacă nu se află între primele judeţe care au avut numeroase infracţiuni electorale ajunse pe masa procurorilor, Gorjul are şi el persoane care au fost cercetate pentru infracţiuni electorale cu iz prezidenţial. Atât la primul tur cât şi la al doilea, mai multe persoane au ajuns să dea cu subsemnaţii pe la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Este şi cazul consilierului local Constantin Vătrai şi a unei vârstnice din Roşia de Amaradia care au făcut obiectul cercetărilor procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, motivul fiind o sesizare de mită electorală la primul tur de scrutin al prezidenţialelor.
Într-o situaţie similară s-a aflat şi persoana care a făcut dispărută o ştampilă în ziua votului, tânărul de la Ţicleni fiind prins la câteva ore de poliţiştii gorjeni şi a recunoscut că a aruncat ştampila, de frică, pe marginea unui şanţ. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, Daniel Tică, ,,tânărul a ajuns în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, deoarece nu era de competenţa noastră să soluţionăm acest caz”.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here