Tribunalul Gorj a înghețat a patra oară cursul în franci elvețieni

911

Nu mai puţin de trei decizii definitive de îngheţare a cursului CHF/Leu a dat Tribunalul Gorj în data de 2 noiembrie, după ce, cu circa o săptămână înainte, Dacian Cioloş a sesizat CCR asupra Legii conversiei. O a patra s-a pronunțat pe 9 noiembrie și privește un proces care se judeca din aprilie 2014. De altfel, în octombrie, Tribunalul Gorj a înghețat cursul valutar în alte 7 cauze, în timp ce la București, luna trecută, s-au obținut doar două victorii similare.

După un proces care s-a judecat mai mult de doi ani de zile, un târgujian dând în judecată banca de la care luase un credit în franci elvețieni, o instanță a Tribunalului Gorj a pronunțat, în urmă cu câteva zile, o sentință favorabilă reclamantului. Soluția obligă acum Banca Credit Europe Ipotecar IFN SA să îi restituie reclamantului sumele de bani încasate de unitatea bancară cu titlu de comision de acordare, în echivalentul în lei la cursul BNR, de la data încheierii contractului și până la rămânerea definitivă a hotărârii, dar și dobânda legală aferentă acestor sume, calculată de la data încasării și până la data plății efective. Instanța mai dispune, în sentința definitivă din 9.11.2016 “înghețarea cursului de schimb valutar CHF-Leu și efectuarea plăților în temeiul contractului de credit la valoarea în lei a francului elvețian, de la data încheierii contractului, pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia, urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta”. “Procesul a început în aprilie 2014, am câștigat pe fond, ca reclamanta să facă apel. La apelul judecat și pronunțat luna aceasta, instanța a respins apelul ca nefondat, dând o soluție definitivă. Succesul acestui proces va însemna ca, de la semnarea contractului ca până la finele sale cursul să fie cel inițial, indiferent de variația ulterioară a monedei de referință. A îngheța cursul monedei de referință în cazul acestor credite înseamnă a se face dreptate și a sancționa vinovații. Așadar să începem să ne câștigăm dreptatea”, a declarat avocatul reclamantului Loredana Gheorghița Secula.
Pe timpul procesului, judecătorul Mihaela-Lavina Oproiu, conform portal.just.ro, s-a abținut la judecarea fondului. Dosarul a fost repartizat apoi, conform procedurii, electronic, altui magistrat.

Instanțele din Gorj, în top
Până acum, au fost pronunţate 170 de sentinţe de îngheţare a cursului, la nivel naţional, dintre care 53 definitive, conform informaţiilor care au apărut în mediul online. Acestea arată că, în luna octombrie, au fost pronunţate nouă astfel de hotărâri, dintre care șapte în Gorj şi două în Bucureşti. Ca în noiembrie ale patru cauze să aibă la Gorj aceeași soartă.
Din cele 53 de dosare în care instanţa a dat decizii definitive, 15 au fost încheiate de Bancpost, nouă aparţin OTP Bank, alte nouă sunt cazuri ale Piraeus Bank, șapte reprezintă credite date de Credit Europe Bank, cinci sunt ale Volksbank, patru aparţin Raiffeisen Bank şi alte patru sunt împrumuturi acordate de Banca Românească.
Cele 118 sentinţe pe fond sunt repartizate după cum urmează: 17 -Bancpost, 23 – OTP Bank, 21 – Piraeus Bank, 16 – Volksbank, 15 – Raiffeisen, opt – Banca Românească, șapte – Credit Europe Bank şi una- Millenium Bank. Pe lângă dosarele individuale care au ca subiect îngheţarea cursului CHF/Leu, în justiţie există şi cazuri colective cu aceeaşi speţă.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.