Cei doi administratori ai firmei Akybud Prod S.R.L. din Târgu-Jiu, trimişi în judecată de procurorii DNA din Gorj, au primit trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Afaceriştii au înşelat Eximbank cu aproape 1,3 milioane de euro.
Administratorii riscau până la 20 de ani de închisoare, însă au beneficiat de o nouă prevedere din Codul de Procedură Penală prin recunoaşterea faptelor şi a tuturor probelor făcute de procurorii DNA. La începutul lunii aprilie a acestui an, procurorii DNA din Târgu-Jiu au dispus trimiterea în judecată a Ancăi Constanţa Buluz şi Victor Drăgoi, administratori ai firmei S.C. Akybud Prod S.R.L. din Târgu-Jiu, pentru înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cei doi, patroni ai firmei care comercializau miere de albine, au indus în eroare Eximbank, prin prezentarea unor documente falsificate din care reieşea că are de încasat debite de la opt parteneri externi. Era o garanţie a unor încasări, astfel încât, în baza acestor documente, societatea a obţinut o sumă mare de bani de la Eximbank.
Rechizitoriu!
„Pentru a induce în eroare banca cu privire la existenţa unor relaţii comerciale reale în curs de derulare, în perioada august – decembrie 2008, inculpaţii Buluz Anca Constanţa şi Drăgoi Victor, în calitate de administratori ai S.C. Akybud Prod S.R.L., au întocmit în fals şi au prezentat mai multe documente (contracte comerciale, 28 de facturi externe, liste de coletaj, scrisori de transport internaţional, etc.) în care au consemnat, în mod nereal, că au încheiat opt contracte de livrări de miere de albine cu mai multe societăţi comerciale din Europa. În baza acestor documente false, cei doi inculpaţi au încasat de la Eximbank S.A contravaloarea a 85% din facturile externe prezentate băncii. Ca urmare, Eximbank S.A. România s-a constituit parte civilă cu suma de 1.276.297,50 euro, sumă finanţată de bancă fără dobânzi şi comisioane“, se arată în rechizitoriul emis de DNA.
Condamnare!
Judecătorii Tribunalului Gorj au decis, marţi 31 mai 2011, condamnarea Ancăi Constanţa Buluz şi a lui Victor Drăgoi, cei doi patroni la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Pedeapsa pentru aceste infracţiuni este cu mult mai mare, între 10 şi 20 de ani. Ştiindu-se vinovaţi, cei doi administratori de firmă s-au prevalat de o nouă modificare în Codul de Procedură Penală, aceea a reducerii la jumătate a minimului pedepsei prevăzut de lege, dacă recunoaşte faptele. Patronii au recunoscut, astfel, că au comis aceste infracţiuni şi au recunoscut şi toate probele efectuate pe timpul urmăririi penale. Pe lângă condamnarea de trei ani, administratorii au mai fost obligaţi să plătească 1.276.297 euro către bancă, instanţa dispunând şi anularea înscrisurilor falsificate.
Gabriela Mladin