Transportul și manipularea valorilor, verificate de polițiști

412

Peste 950 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.500.000 de lei, au fost aplicate de polițiști, în urma unei acțiuni pentru verificarea respectării normelor referitoare la paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor.

În perioada 15 decembrie 2014 – 5 ianuarie a.c., Poliţia Română, prin structurile de specialitate ale Direcţiei de Ordine Publică, a derulat o acțiune, la nivel naţional, pentru verificarea respectării normelor Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor. Poliţiştii au urmărit cu preponderenţă prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului societăţilor vizate, modalitatea de organizare şi executare a transportului de valori cu respectarea prevederilor legale incidente, respectiv colectarea şi transportul numerarului cu autoturisme amenajate şi personal însoţitor înarmat, precum şi asigurarea protecţiei locurilor de depozitare a valorilor cu respectarea minimă a cerinţelor de securitate. Pe parcursul acestei acțiuni, poliţiştii au verificat 5.419 de unităţi economice, 3.906 locuri de depozitare a valorilor şi 1.462 de autovehicule de transport valori. În urma verificărilor efectuate cu privire la respectarea prevederilor legale privind amenajarea locurilor de depozitare, polițiștii au constatat 297 nereguli privind lipsa protecţiei mecanofizice, 647 privind lipsa sistemelor electronice de securitate şi 1.136 privind neasigurarea cu pază.
Pentru neregulile constatate au fost aplicate 211 sancţiuni contravenţionale prestatorilor de servicii de pază și protecție, în valoare de 179.900 de lei şi 481 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor de unităţi, în valoare de 709.000 de lei. De asemenea, în urma verificărilor privind organizarea transportului de valori, polițiștii au constatat 137 de nereguli privind lipsa planului de pază al transportului avizat, 65 privind nerespectarea consemnelor, 219 au vizat utilizarea autovehiculelor neamenajate, 247 lipsa personalului de pază înarmat şi 237 lipsa monitorizării mijloacelor de transport anume destinate. Pentru aceste nereguli, au fost aplicate 263 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 528.850 de lei.
Poliţiştii vor continua acţiunile de acest fel, punând accent pe legalitatea funcţionării societăţilor specializate de pază şi evaluarea eficienţei serviciilor prestate de acestea, pentru creșterea siguranței transporturilor de valori, a locurilor de depozitare a acestora și prevenirea faptelor ilicite la regimul pazei obiectivelor, bunurilor şi valorilor.
C.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here