Tradițiile, promovate timp de trei zile la Târgu-Jiu

1174

Municipiul Târgu-Jiu va fi, timp de trei zile, gazda unei noi ediții a Târgului Meșterilor Populari Olteni. Tradițiile strămoșești vor fi aduse în fața tinerei generații de către 12 meșteri populari olteni chiar în fața Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
„Din data de 20 mai, meşteri valoroşi, participanţi la târguri naţionale şi internaţionale, vin pentru a expune şi vinde produsele la care au lucrat în ultima perioadă. Puteți achiziționa costume populare, ceramică, bijuterii, țesături, preparate apicole, sculpturi în lemn, turtă dulce, articole prelucrate din piele. Spunem noi că cei care vor vizita târgul vor avea ce să vadă și cu siguranță ce să cumpere, pentru că meșterii vin cu produse deosebite”, anunță organizatorii.
Gheorghe Ciuncanu realizează adevărate bijuterii vestimentare. Singurul broder din Gorj participă la târg cu cele mai frumoase ii și cojoace româneşti.
Ion Retezeanu, din Gorj, realizează ceşcuţe pentru ţuică fiartă, ulcele pentru vin, cănuţe pentru cafea, farfurii, străchini, căni, ulcioare, oale uzuale pentru gătit în vatră, oale pentru sarmale, vaze şi fel de fel de vase pe care le putem folosi în gospodărie.
Ionel Traian este un alt meșter popular din Gorj care vine timp de trei zile în centrul Municipiului Târgu-Jiu.
Este foarte apreciat la nivel național pentru miniaturile în lemn pe care le face. Lucrările lui sunt reproduceri, în cel mai mic detaliu, ale unor case, fântâni, conace, dar şi mănăstiri şi biserici cu o arhitectură complexă.
Pasionaţii de obiecte unice, realizate cu pricepere de meşteri populari, sunt așteptați de vineri, 20 mai, în fața sediului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
La târg participă meșteri populari din județele Gorj, Argeș, Vâlcea și Alba.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here