Tot mai mulți gorjeni cu alergii. Medic: Vârsta de apariție a alergiilor a scăzut foarte mult

510

Alergia, boala secolului XXI, afectează tot mai multe persoane. Peste 1.200 de pacienți s-au prezentat, în acest an, la consult și tratament în cabinetul de alergologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu. Netratarea alergiilor poate duce la apariția astmului bronșic, dar și a altor afecțiuni mai grave, avertizează medicul alergolog Simona Coleașă.

Medicul alergolog Simona Coleașă de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu transmite pacienților care știu că sunt predispuși la această afecțiune să meargă la control și să evite orice tip de automedicație.
În această perioadă a anului pot apărea cazuri de rinită alergică, conjunctivită alergică – conjunctivita de sezon, la persoanele cu atopie, adică cu așa numitul „teren alergic”.
„Cel mai frecvent, acestea sunt datorate sensibilizării la polenul din atmosferă, perioada de vară târzie – toamna fiind cunoscută ca perioada în care predomină polenul de ambrozie, însă există și alte polenuri ce pot determina apariția simptomatologiei în această perioadă. Rinoconjunctivita alergică poate apărea și ca urmare a sensibilizării la alți alergeni, precum praful, părul de animale și chiar de la anumite alimente”, anunță reprezentanții spitalului.

Probleme cutanate și respiratorii
La cabinetul de Alergologie din cadrul Ambulatoriului SJU Târgu-Jiu se prezintă zilnic pacienți cu diverse afecțiuni: astm bronșic alergic, rinite alergice, urticarii, alergii alimentare, dermatite de contact sau dermatite atopice.
Adresabilitatea la cabinetul de alergologie este destul de mare. De la începutul anului și până în prezent s-au prezentat la consult și tratament peste 1.260 de pacienți. Vin persoane de toate vârstele și din toate localitățile Gorjului, dar și din alte județe, fiind monitorizați periodic.
„Din păcate, vârsta de apariție a alergiilor a scăzut foarte mult. De regulă, alergiile alimentare apar de la câteva luni, foarte mulți pacienți fiind sensibilizați la proteinele din laptele de vacă, cel mai frecvent, însă există foarte mulți alergeni alimentari, adesea extrem de comuni și neașteptați, la care copiii se sensibilizează de timpuriu, și vă exemplific aici morcovul, cartoful. Manifestările pot fi atât cutanate (de tipul dermatitei atopice), dar și respiratorii (de tipul astmului bronșic alergic). Am avut și cazuri de pacienți cu alergii la diverse medicamente. Celor care sunt sensibilizați la polen în această perioadă le recomand să poarte mască și să o poarte corect, pentru a bloca accesul particulelor de polen la nivelul căilor respiratorii. Perioada de mijloc a zilei este perioada în care concentrația de polen este cea mai mare, așadar să evite deplasările care nu sunt necesare”, a spus medicul Simona Coleașă.

Programări și consultații
Reprezentanții SJU Târgu-Jiu anunță că toate persoanele care au suspiciuni privind existența vreunei afecțiuni alergice au posibilitatea să se programeze la o consultație, la policlinica din Târgu-Jiu, situată pe strada Progresului (Spitalul 700-Ambulatoriu). „Programările (pe bază de bilet de trimitere) se fac la numărul de telefon 0253/237234 -interior 364, de luni până vineri. Medicul alergolog este singurul în măsură să se pronunțe cu privire la conduita, diagnosticul și tratamentul medical pentru pacient!”, mai anunță SJU Târgu-Jiu.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here