Cu toții ne dorim să fim fericiți și să câștigăm în această viață, iar cărțile de autoperfecționare pot fi un catalizator vital pentru multe astfel de victorii.
Cărțile de auto-ajutorare conțin sfaturi prețioase scrise de experți și de oameni cărora le place să împărtășească strategiile care au funcționat pentru ei. Poți culege înțelepciune din aceste cărți pentru a te catapulta la următorul nivel în viață.
Fie că este vorba de o luptă cu depresia, de o căsnicie în declin, de provocări legate de creșterea copiilor sau de o dilemă legată de alegerea carierei. Orice ai nevoie, o carte terapeutică de auto-ajutorare se va dovedi aproape la fel de valoroasă ca un antrenor de viață.
Iată, în rândurile de mai jos, o selecție a celor mai bune cărți de autoperfecționare.
Cărți de dezvoltare personală: 1. Dacă ești atât de deștept, de ce nu ești fericit? – Raj Raghunathan
Această carte care îți deschide mintea se bazează pe cercetări. Cercetări care încearcă să răspundă la întrebarea consacrată: dacă ești inteligent, de ce nu ești fericit.
Raj a analizat viețile vechilor săi colegi de MBA la cincisprezece ani după absolvire pentru a afla dacă succesul lor academic s-a tradus prin succes în carieră. Rezultatele au arătat o corelație destul de mică între cele două.
El a mers mai departe pentru a investiga dacă succesul în carieră a dus la „succesul în viață” sau la fericire. El a descoperit că relația era și mai sumbră în acest caz. De aici apare întrebarea: „De ce bărbații au atât de mult succes în afaceri, dar nu sunt fericiți?”.
Oamenii presupun, în general, că persoanele inteligente sunt capabile să ia decizii mai bune în viață. Decizii care ar trebui să ducă la o viață mai fericită. Dar realitatea, conform constatărilor lui Raj, dovedea contrariul.
El aprofundează șapte tendințe comune de care oamenii de succes trebuie să se ferească și propune șapte obiceiuri alternative pe care aceștia trebuie să le adopte.
Autorul concluzionează că generozitatea și aprecierea incertitudinii pot contribui în mare măsură la creșterea fericirii tale. El afirmă, de asemenea, că succesul rareori determină nivelul de fericire al unei persoane.
Cărți de dezvoltare personală: 2. Fă-ți patul – Amiralul William H. McRaven
Cartea a izvorât dintr-un discurs de absolvire a Universității din Texas, care a devenit viral pe social media.
Amiralul Willian H. McRaven este un membru în retragere al Marinei Militare care aduce un argument pasionat, extras din exemple accesibile și ușor de relaționat, cu privire la elementele de bază ale unei vieți de succes.
El subliniază modul în care micile cuceriri prin sarcinile banale ale vieții de zi cu zi se construiesc până la succesul tău holistic.
Abordarea cărții este plină de compasiune și realistă. El te încurajează să cucerești lucrurile mărunte, cum ar fi să îți faci patul, pentru a păși cu încredere pe calea spre succes. Abordarea demistifică succesul ca pe un ideal de neatins într-un viitor îndepărtat, făcându-l accesibil tuturor celor care îndrăznesc să încerce.
Cartea enumeră 10 sarcini simple care te pot schimba și, eventual, pot avea un impact asupra lumii. Poți schimba lumea pas cu pas, primul pas putând fi prin a-ți face patul.
O lectură bună pentru oricine caută inspirație și victorie în viața de zi cu zi.
Cărți de dezvoltare personală: 3. Obiceiuri atomice: O modalitate ușoară și dovedită de a construi obiceiuri bune și de a le distruge pe cele rele – James Clear
Vechile obiceiuri mor greu. Dar nu atât de greu pentru James Clear.
În Atomic Habits, el trasează o foaie de parcurs clară pentru a te elibera de vechile obiceiuri și a stabili o rutină de succes.
Expert dovedit în dezvoltarea obișnuințelor, Clear folosește realitatea științifică presărată cu o cantitate generoasă de umor pentru a te ajuta să înțelegi cum să te eliberezi de vechile obiceiuri.
El oferă sfaturi practice pentru a te elibera de un obicei toxic și cum să adopți un obicei mai dezirabil.
Îmbrățișarea unei noi mentalități față de obiceiul pe care intenționezi să îl ștergi din viața ta este crucială. Fie că este vorba de necesitatea de a adopta o nouă dietă, o nouă rutină de fitness sau de a renunța la băutură sau la fumat, el propune o modalitate mai bună la obținerea unui progres.
Abordarea sa este atât practică, cât și convingătoare.
Nu este vorba că obiectivele tale sunt de neatins sau că ești incapabil să atingi performanța maximă dorită. Ci sistemul pe care îl folosești pentru a le atinge este cel care trebuie reparat.