Tineri din Gorj, în Slovenia şi Germania în schimburi de experienţă

299

În perioada 30 iulie – 10 august 2017, prin intermediul Asociaţiei Scout Society din Târgu-Jiu, două grupuri de tineri din Gorj au participat la două schimburi de experienţă “Europe under one roof” în Blossin, Germania, şi “Simple Life” în Zrece, Slovenia.

Cei 20 de tineri din Gorj, au participat la diferite activităţi alături de alţi tineri şi lideri din alte ţări, precum: Germania, Franţa, Norvegia, Georgia, Croația, Ucraina, Serbia, Slovenia. Prin implicarea lor, participanţii au dobândit noi competenţe, şi-au valorificat cunoştinţele legate de diferenţele culturale, şi-au dezvoltat personalitatea, şi-au întărit spiritul cercetăşesc, dar şi-au crescut şi încrederea în sine, au identificat noi posibilităţi de gestionare a resurselor şi o mai bună înţelegere interculturală. În Slovenia, tinerii au avut posibilitatea să participe la diverse acţiuni cercetăşeşti, iar după un hike de trei zile, aceştia au fost întâmpinaţi de o mie de cercetaşi din toate colţurile lumii care îi aşteptau la Jamboreea din Slovenia.

O tânără din Baia de Fier a menţionat: “O sută de activităţi ne-au fost puse la dispoziţie, fiecare dintre noi urmând să aleagă cel puţin două activităţi pe zi, la care să participe. Printre cele alese se numără: supravieţuire, realizarea unei linguri din lemn sau unei canoe, tir cu arcul, yoga, greenpeace, înot, sau să învăţăm să cântăm cu ajutorul unor tuburi de percuţie”. Scopul schimbului de tineri din Germania a fost de a promova toleranţa, respectul, solidaritatea faţă de diferenţele internaţionale şi interculturale.

Proiectul s-a axat pe lângă prevenirea radicalizării violente a tinerilor şi pe promovarea unui stil de viaţă activ. Aici, participanţii şi-au dezvoltat imaginaţia, spiritul de echipă, capacitatea de a comunica şi de a colabora cu oameni de diferite naţionalităţi, spiritul de lider şi abilitatea de a comunica  într-o limbă străină sau doar prin limbajul corpului. De asemenea, şi-au dezvoltat creativitatea şi calităţile de inventatori, prin construcţia unei bărci pe care au şi testat-o în condiţii de siguranţă. În final, tinerii au fost impresionaţi de experienţele trăite în schimburile de tineri, din care au învăţat foarte multe lucruri şi s-au dezvoltat multilateral.  Asociaţia Scout Society încurajează tinerii de a participa în proiecte de acest tip, contribuind în acest mod ca organizaţie la încurajarea voluntariatului, la dezvoltarea comunităţii locale, în special la procesul de educare a tinerilor prin intermediul activităţilor ce au la bază educaţia non-formală.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here