Tichete sociale pentru părinții care își duc copiii la grădiniță

291

Potrivit Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, care a intrat în vigoare duminică, valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educațional este de 0,1 ISR (indicator social de referință), pentru fiecare copil înscris la grădiniță, beneficiar al stimulentului. Cum valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil înscris în program va beneficia de cel puțin 50 de lei pe lună.

Părinții care își duc zilnic copiii la grădiniță vor primi tichete sociale. De prevederile Legii nr. 248/2015 vor beneficia micuții care provin din familii nevoiașe și care frecventează în mod regulat grădinița; doar ei vor primi un stimulent ducațional.
Legea a intrat în vigoare duminică, 7 februarie. Prevederile din actul normativ stabilesc că pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună. De prevederile legii vor putea beneficia toți părinții cu venituri modeste, care își vor duce copiii la grădiniță, acestora fiindu-le oferite tichete sociale condiționate de prezența zilnică a celor mici la cursuri.

Condiții pentru a beneficia de stimulentul educațional
Pentru a putea beneficia de stimulentele educaționale oferite de stat copiilor din familii sărace, vor trebui îndeplinite următoarele condiții: vârsta minimă a copilului să fie de trei ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent – copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de trei ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de trei ani; copilul să nu fie mai mare de șase ani, vârsta împlinită după data de 1 septembrie a anului școlar curent; venitul lunar pe membru de familie să fie de cel mult 284 de lei (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană).
Pentru a primi tichetele sociale, absențele copiilor, fie ele și motivate, nu trebuie să depășească 50% din totalul zilelor de grădiniță. Doar în caz excepțional, o singură dată într-un an școlar, copiii vor putea beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de jumătate din zilele de grădiniță, din motive medicale.
Actul normativ interzice transformarea tichetelor în bani și utilizarea acestora pentru achiziționarea băuturilor alcoolice sau a țigărilor. Cei care vor încălca aceste reguli nu vor mai fi sprijiniți, iar titularul dreptului va trebui să returneze banii autorităților.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here