Terorizată de nepot. „M-a strâns de gât”

1208

O femeie de 75 de ani, din comuna gorjeană Jupîneşti, a fost nevoită să apeleze la instanţa de judecată pentru a-şi scoate nepotul din propria-i casă. Tânărul de 29 de ani, fără loc de muncă, obişnuieşte să consume alcool şi să o agreseze pe bătrână. Motivul: femeia nu acceptă ca în gospodăria sa să vină tot felul de „petrecăreţi” care să-i tulbure liniştea. Ultima dată, femeia a fost bătută cu pumnii şi picioarele de către nepot, chiar în faţa casei. Ea a cerut sprijinul poliţiei şi apoi al judecătorilor pentru a scăpa de calvarul în care trăieşte. Cu trei zile înainte de Paşte, magistraţii Tribunalului Gorj au decis ca nepotul femeii să fie evacuat din locuinţă, asta după ce judecătorii din Târgu-Cărbuneşti au considerat că nu se impune emiterea unui ordin de protecţie.

Bunica din Jupîneşti s-a plâns judecătorilor că îi este teamă să mai stea sub acelaşi acoperiş cu nepotul său. Bărbatul de nici 30 de ani este violent şi se îmbată des. „S-a constatat că în după amiaza zilei de 12.04.2019, în jurul orelor 13:45, numitul (…) care locuieşte împreună cu victima, fiind nepotul acesteia, a lovit-o cu pumnii şi picioarele, în timp ce se aflau în faţa locuinţei, în drumul public al satului Jupâneşti. Ulterior, după intrarea în locuinţă, pârâtul a continuat sa-i adreseze reclamantei injurii şi să o ameninţe cu acte de violenţă”, se arată într-un document aflat la instanţă.
De teama nepotului aflat sub influenţa alcoolului, femeia nu a mai intrat în casă, a apelat 112 şi a aşteptat sosirea organelor de poliţie. În prezenţa oamenilor legii, tânărul a negat că şi-ar fi lovit bunica, menţionând doar că a avut o discuţie în contradictoriu cu aceasta, bătrâna fiind nemulţumită că la locuinţa sa îl „vizitează” mai mulţi prieteni. Mai mult, bărbatul a spus că locuieşte în aceeaşi casă cu bunica de la vârsta de 14 ani, când lui i-ar fi fost atribuită, prin hotărâre judecătorească, o cameră din locuinţa femeii.
Poliţiştii au emis ordin de protecţie provizoriu, agresorul fiind obligat, pentru câteva zile, să părăsească locuinţa şi să stea departe de victimă. Ulterior, bătrâna a cerut să i se prelungească protecţia în instanţă.

Bătăi şi ameninţări, în loc de mângâieri
În faţa judecătorilor de la Tg-Cărbuneşti, tânărul a cerut să i se permită să locuiască în continuare în camera respectivă, argumentând că imobilul are două intrări separate şi cei doi, oricum, nu folosesc spaţii comune. Instanţa a considerat că bătrâna nu a adus suficiente dovezi din care să reiasă că îi este pusă viaţa în pericol şi, din acest temei, a respins cererea de emitere a ordinului de protecţie.
Temându-se pentru viaţa sa, bătrâna a atacat cu apel sentinţa judecătorilor. Aceasta le-a spus magistraţilor de la Tribunalul Gorj că nepotul său din partea fiului este o persoană violentă împotriva căreia a formulat plângere penală pentru lovire şi ameninţări, nefiind pentru prima dată când acesta o loveşte şi o jigneşte. Bolnavă fiind, bunica se întreţine singură şi a cerut să fie lăsată să-şi desfăşoare toate activităţile gospodăreşti în siguranţă şi, mai ales, în linişte.
Deşi tânărul are unde să locuiască, părinţii lui având o stare materială bună, femeia crede că nepotul său doreşte să stea cu ea doar pentru a nu plăti vreun leu la întreţinere şi utilităţi. Tânărul nu are serviciu, „nu-i place să muncească”, după cum spune bătrâna, şi consumă alcool. Mai mult, cu ocazia ultimei agresiuni, bărbatul a mai adus în casă un alt tânăr, „la fel ca el”, care ar fi ameninţat-o că o violează, a mai spus bătrâna.
„Dacă pârâtul nu ar fi fost agresiv faţă de ea, nu ar fi bătut-o, nu ar fi strâns-o de gât, nu ar fi ameninţat-o, ea nu avea nici un motiv să ceară ajutorul organelor de poliţie şi să facă plângere penală împotriva pârâtului. Violenţa fizică şi psihologică la care este supusă îi pun în pericol viaţa şi integritatea fizică şi psihică, astfel că se impune admiterea apelului şi instituirea ordinului de protecţie”, se mai arată în actele de la instanţă.
În aceste condiţii, Tribunalul Gorj a dispus evacuarea nepotului din locuinţa femeii, iar pentru o perioadă de trei luni, începând cu data de 25 aprilie, femeia îşi va putea duce în linişte bătrâneţea zbuciumată. S-a avut în vedere faptul că „bătrâna a avut grijă de nepotul său de la 14 ani, astfel încât, în mod cert, nu ar fi apelat la o asemenea cerere dacă nu ar fi grav afectată, în sensul că prezenţa acestuia în casă îi produce o stare de teamă accentuată în ultima perioadă”.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here