Termocentralele Ișalnița și Craiova II așteaptă de cinci zile cărbunele din Gorj

59

Revendicarea unui cetățean din Motru, localnicul îngrădindu-și, luni, un teren de aproape 2000 de mp din incinta Carierei Lupoaia, a stopat livrarea a 35.000 de tone de cărbune către termocentralele Complexului Energetic Oltenia din Dolj. Reprezentanții unității miniere nu sunt deocamdată dispuși să negocieze cu proprietarul, așteptând ca instanța să îl oblige pe acesta să le permită totuși folosirea terenului respectiv.

Mihai Mănescu din Motru susține că deține titlu de proprietate asupra terenului de 2000 de mp din incinta carierei miniere din Gorj din anul 2008, dar și hotărâri definitive și irevocabile care l-au determinat să-și ia în posesie pământul apelând la un executor judecătoresc. “Luni, însoțit de executor și poliție am intrat în incinta Carierei Lupoaia și am bătut țăruși pentru a-mi delimita proprietatea. Pe terenul meu se află o parte din depozitul de cărbune al carierei, un excavator de mare tonaj, drumuri de carieră și circuitul de benzi transportoare a cărbunelui spre stația de încărcare. De luni, livrarea cărbunelui și încărcarea lignitului în vagoanele CFR s-a oprit, dar cred că nu s-a repornit pentru că sistemul este defect”, a declarat Mihai Mănescu.
Cetățeanul este supărat că, deși le-a permis angajaților carierei să treacă pe proprietatea lui, nimeni nu l-a chemat la negocieri. “I-am lăsat să treacă, dar, de vineri, voi opri accesul total pe terenul meu. În loc să mă cheme să discutăm ce doresc în schimbul terenului au dat zvon printre salariați că vreau 30-40 de miliarde de lei vechi. Suma este incredibil de mare, eu fiind dispus să negociez pentru sub 4 miliarde de lei vechi”, a completat Mănescu, care spune că a discutat cu unul dintre șefii EMC Motru, joi, dar lucrurile nu s-au tranșat deloc.

tren carbuneLipsa cadastrului oprește negocierea
Reprezentanții Carierei Lupoaia susțin că nu pot negocia cu proprietarul atât timp cât acesta nu deține cadastru pe terenul respectiv, dar și atât timp cât CEO a făcut contestație la ordonanța președințială care a permis executarea de luni.
“Din cauza acestui cetățean s-a stopat livrarea cărbunelui spre termocentralele Ișalnița și Craiova II, pentru prima livram 5000 de tone de cărbune zilnic, iar pentru a doua 2000 de tone. Situația este sub control, deoarece cele două termocentrale au încă lignit în depozite, dar dacă acest litigiu nu se va rezolva prea curând vor fi probleme la acest capitol. Sperăm ca juriștii companiei să câștige litigiul aflat pe rol și situația să revină la normal. În caz contrar vom ajunge și la discuții și negocieri, probabil, cu proprietarul. În ce privește prețul, vom negocia doar pe valoarea terenului, stabilită de evaluator”, a declarat Florentin Nicu Gheorghescu, directorul adjunct al Carierei Lupoaia.

Liderul sindical îndeamnă la dialog
Liderul de sindicat al unității miniere, Nicu Bunoaica, susține că o discuție amiabilă cu proprietarul ar putea totuși ameliora situația tensionată. “Cei de la CEO ar putea discuta chiar și de principiu cu proprietarul pentru a evita o investiție prea costisitoare pentru carieră. Asta deoarece se ia în calcul să se mute circuitul de benzi de pe terenul acestuia pe terenul carierei. Doar așa se poate dezamorsa chiar și pentru o perioadă situația care afectează bunul mers al unității miniere”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.
Cariera Lupoaia este una dintre cele mai profitabile unități miniere ale Complexului Energetic Oltenia, aici lucrând în jur de 800 de salariați.
A.Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here