Tensiuni și lipsa banilor pentru navetă: Cinci profesori titulari ai liceului din Roșia de Amaradia și-au cerut transferul la alte școli

402

O parte a cadrelor didactice titulare de la liceul din Roșia de Amaradia și-au cerut, în scris, transferul către alte școli, aflate mai aproape de locurile unde domiciliază. Plecarea profesorilor îl nemulțumește chiar pe primarul localității, Liviu Cotojman spunând că îi pare rău că pleacă dascălii buni ai liceului, dar nu are banii necesari pentru a le plăti naveta. Edilul susține că a stopat banii de navetă pentru a le acorda dascălilor liceului drepturile salariale de 4,6 miliarde de lei vechi, banii fiind obținuți în instanța de judecată. Nedecontarea navetei nu reprezintă însă, în totalitate, motivul plecării profesorilor titulari ai liceului din comună, ci existența unor tensiuni continue cu conducerea școlii. O parte a elevilor liceului susțin că plecarea profesorilor preferați îi determină să se transfere și ei la liceul din Bustuchin.

În plin proces de pretranferuri și detașări, cinci dascăli ai liceului din comuna Roșia de Amaradia au înaintat cereri prin care vor să părăsească unitatea de învățământ, unde au muncit în ultimii ani. Plecarea celor cinci titulari a împărțit școla în două, elevii și o parte a colectivului profesoral, care cer rămânerea aici a acestor dascăli și unii profesori apropiați conducerii liceului care tratează cu indiferență incidentul.
Primarul comunei Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, este însă imparțial și susține chiar că plecarea celor cinci dascăli navetiști i se datorează.
Edilul recunoaște meritele profesorilor, iubiți de liceeni, dar subliniază că atât timp cât el nu le mai poate plăti naveta, respectivii au tot dreptul și chiar considerația sa ca să plece. “Am aflat că s-au făcut cereri din partea profesorilor titulari care fac naveta să se transfere la alte școli mai aproape de locuințele lor. Cererile nu mă surprind, mai ales că știu că nu le mai pot achita, de câteva luni, naveta și nici nu am putut să le ofer drepturile salariale câștigate în instanța de judecată. Îmi pare sincer rău că acești profesori buni părăsesc liceul, deoarece s-au integrat bine în colectiv și sunt apropiați de elevi. Nu știu ce probleme au fost în interior, dar spun că plecarea lor este o pierdere pentru școală”, a declarat primarul Cotojman.

Investițiile abandonate pentru acordarea banilor către cadrele didactice
Edilul susține că bugetul localității pe care îl pregătește acum în vederea aprobării este mai mic decât anul trecut, investițiile comunei nefiind trecute aici. “Am renunțat la investiții ca să dau banii datorați profesorilor, este vorba de 4,6 miliarde pe care domnul Ișfan refuză să îi acorde și trebuie să fac asta eu. Investiții voi face cu bani europeni, deoarece am depus 17 solicitări pntru astfel de proiecte. Banii îi voi da anul acesta dascălilor, este vorba despre 42 de persoane”, a mai spus primarul, menționând că va depăși acest impas.
În ce privește înlocuirea profesorilor care vor pleca, edilul crede că posturile lor vor fi ocupate de suplinitori, actul de educație urmând să fie afectat.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here