La sfârşitul lunii august, mandatele directorilor Liceului Tehnologic Roşia de Amaradia vor expira, fapt care impune Inspectoratului Şcolar Judeţean(IŞJ) Gorj să numească, cu începere din 1 septembrie, cadre didactice în aceste funcţii. Deşi, până la momentul respectiv mai sunt aproape două luni, în cadrul unităţii de învăţământ au apărut deja diverse tensiuni, doi dintre profesori fiind ţinta unor atacuri, care, bănuiesc aceştia, ar pleca de la vârful liceului. De altfel, pensionarea actualului director al şcolii, Cristinel Faităr, care trebuia operată în septembrie, dar s-a mai amânat un an, a încins şi mai mult spiritele între aspiranţii la post. O reclamaţie de acest gen a fost transmisă şi la Gorjeanul.
Cristian Gîlcă, directorul adjunct, a fost primul reclamat atât la presă, cât şi la IŞJ, pentru motivul că şi-ar dori postul lui Faităr, şi că ar avea şi cele mai mari susţineri, în acest sens. La adresa adjunctului s-a depus chiar o plângere la IŞJ, în cuprinsul căreia i se aduceau acuze grave, cum ar fi chiar şi falsul în acte. Gîlcă susţine că acuzele la adresa sa sunt nefondate, acesta nepromovând în funcţie pe baza unor acte false, aşa cum se sesiza, exemplificându-se depunerea unor acte la dosarul de accedere în Corpul de Experţi. Nu sunt singurele învinuiri la adresa sa, cadrul didactic fiind acuzat că nu îşi face orele şi că ar favoriza o parte dintre subalterni. “Sunt ţinta unui astfel de atac a cărui provenienţă o cunosc pentru simplul motiv că aş vrea să ocup funcţia de director al liceului din Roşia de Amaradia. Din păcate pentru cei care mă reclamă cele precizate în cuprinsul sesizărilor lor nu sunt adevărate. Aceste atacuri mai mult mă întăresc”, a declarat directorul adjunct al liceului din Roşia de Amaradia.
Fostul şef al CCD Gorj, reclamat pentru funcţie
Luminiţa Sandu, profesor de biologie şi educaţie tehnologică al aceluiaşi liceu este şi ea reclamată, în acelaşi fel, către IŞJ Gorj, deoarece s-a vehiculat în şcoală că fosta directoare a Casei Corpului Didactic(asta în perioada 2011-2012) ar dori şi ea funcţia lui Faităr. Cadrul didactic susţine că nu vrea să promoveze în scaunul de director al liceului şi că nu ar face nimic în acest sens, doar că ar fi considerată o ţintă pentru că unii se tem de ea.
Profesoara este reclamată că ar avea un comportament incorect cu elevii, lucru pe care aceasta îl neagă, menţionând că este doar exigentă cu evaluarea acestora, acordându-le notele meritate. Sandu mai este acuzată că ar avea o relaţie prea apropiată cu anumite persoane din IŞJ Gorj, pe lângă care ar exercita o anumită influenţă, şi acest lucru fiind considerat de profesoară doar o răutate.
În ceea ce priveşte acuzele că ar fi tratat nefiresc elevii participanţi la concursul “Sanitarii Pricepuţi” de la Novaci, Luminiţa Sandu susţine că elevii în cauză au fost recompensaţi primind nota 10 pentru prezenţa la această competiţie.
Cea mai gravă acuzaţie la adresa fostului director al CCD este că Luminiţa Sandu ar folosi elevii liceului la muncile sale agricole. “Această acuză este o mare invenţie, deoarece eu nu deţin parcele agricole şi animale. Astfel nu aş fi avut unde să pun elevii mei să muncească pentru mine. Se dovedeşte încă o dată că sunt mulţi cei care mă văd un pericol pentru funcţia de director, fiind capabili să inventeze orice la adresa mea”, a subliniat Luminiţa Sandu.
Ambii dascăli se aşteaptă, ca în perioada imediat următoare, să mai existe şi alte reclamaţii pe acelaşi tipar de la cei care vor să menţină tensiunea în unitatea şcolară, promovând-o astfel printr-o imagine publică proastă.
Anamaria Stoica