Telu Pârvulescu, complice în dosarul de corupţie a lui Boian

457

Dumitru(Telu) Pârvulescu, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Economiei, este implicat în dosarul de corupţie aflat în cercetare de către Serviciul Judeţean Anticorupţie Gorj, în care figurează drept cap de afiş, Lori Boian, fostul director al Uzinei Mecanice Sadu. Pârvulescu nu scapă de cercetarea în acest dosar el fiind bănuit de complicitate, deoarece pe timpul cât a fost director la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj l-ar fi sprijinit pe şeful de atunci al UM Sadu, Lori Boian, să majoreze de opt ori preţul unui imobil al fabricii, pentru a-l înstrăina apoi la APIA Gorj pentru a acoperi arieratele(n.r. taxele şi impozitele) fabricii. Spaţiul în cauză, din Târgu-Jiu, este ocupat acum în regim de închiriere de către o televiziune locală.

Lui Pârvulescu, trimis în decembrie anul trecut în judecată pentru comiterea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în dosarul pentru care se află în arest primarul localităţii Peştişani, Florin Pavel, i s-a mai atârnat acum o “tinichea de coadă”. Este vorba despre implicarea lui într-un dosar de corupţie, din postura de complice al fostului director al UM Sadu, Lori Boian. Pârvulescu ar fi comis fapta pe timpul când era director la DGFP Gorj, ca apoi să devină administrator special al uzinei, coducând unitatea alături de Boian. Telu ar fi încercat să salveze astfel unitatea, îndatorată la bugetul de stat.
Cel puţin asta se dă de înţeles din documentul prezentat presei de serviciul condus de Liviu Chiţiba, ca bilanţ de activitate pe anul 2012.

Acte premergătoare în dosar
Cercetarea celor doi este pezentată astfel: “pe lângă aspectele ce ţin strict de evenimentul cercetat, în conţinutul sesizării au fost semnalate situaţii referitoare la implicarea comisarilor Gărzii de Mediu Gorj care au emis post-factum autorizaţie de mediu, antedatată momentului producerii accidentului (n.r. accidentul de muncă din 2011 de la UM Sadu în care şi-au pierdut viaţa două angajate şi a fost rănit grav un al treilea salariat), precum şi implicarea directorului general Lori Boian în fapte asimilate celor de corupţie, în sensul că a majorat în mod artificial valoarea unui spaţiu imobiliar din patrimoniul unităţii de cca. 8 ori faţă de valoarea reală. Realizarea majorării artificiale a valorii de inventar a activului a fost posibilă cu complicitatea unui director din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, în scopul înstrăinării bunului către APIA pentru acoperirea în parte a arieratelor înregistrate la acea dată de unitatea proprietară. Cu privire la aceste aspecte s-a dispus disjungerea cauzei în vederea efectuării de cercetări într-o cauză distinctă”.
Această prezentare nu a pica prea bine celor însărcinaţi cu cercetarea în acest dosar, aflat în fază de realizare a actelor premergătoare, existând voci din rândul anchetatorilor care au spus că informaţia furnizată de Serviciul Anticorupţie Gorj le va îngreuna ancheta.

Spaţiul supraevaluat la câteva miliarde de lei vechi
Anchetatorii au dreptatea lor, asta deoarece declanşarea cercetării în dosar va fi anevoioasă şi pentru că faptele s-au petrecut cu câţiva ani în urmă. Mai precis, totul a pornit de la datoriile pe care le acumulase UM Sadu la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj, în urmă cu cinci ai de zile. De asemenea, de la dorinţa lui Telu Pârvulescu, director pe atunci la DGFP Gorj, de a ajuta uzina să scape de ariratele în cauză prin găsirea unei soluţii convenabile. Una s-a găsit încercând să se rezolve dorinţa APIA Gorj de a găsi un spaţiu convenabil în care instituţia să funcţioneze. În 2009 încep astfel discuţii între cele trei instituţii. UM Sadu acceptă astfel să înstrăineze spaţiul pe care îl deţine în centrul municipiului Târgu-Jiu, ocupat acum în regim de închiriere de Gorj TV, televiziunea locală deţinută până la finalul anului trecut de către Ionel Manţog. Acum televiziunea a fost vândută, ea având acum alt administrator, iar studioul local funcţionează în spaţiul UM Sadu în regim de închiriere. La data perfectării actelor spaţiul nu era ocupat. De altfel, aici, în ultimii ani a funcţionat doar o autoservire şi acum postul local de televiziune.
DGFP Gorj acceptă să încheie un protocol cu APIA, prin Ministerul Agriculturii, instituţia de Plăţi fiind însă interesată doar să preia spaţiul nu să îl cumpere, deşi Finaţele (prin Telu Pârvulescu) încercau să finalizeze tranzacţia prin ştergerea datoriilor uzinei, cu banii Ministerului Agriculturii. S-a încheiat astfel un protocol care a avut viza UM Sadu, a DGFP Gorj, unde ar fi semnat Telu Pârvulescu, şi a Ministerului Agriculturii. La Ministerul Finaţelor protocolul s-a împotmolit, acesta neavând nici astăzi viza acestei instituţii. Aici s-ar fi sesizat de altfel pentru prima dată existenţa unor anomalii.
Protocolul a avut însă la bază evaluarea spaţiului în cauză, acesta fiind de altfel evaluat la câteva miliarde de lei vechi. Acum anchetatorii susţin că imobilul a fost supraevaluat în mod intenţionat, valoarea declarată fiind mai mare de opt ori decât cea reală. În ciuda acestui lucru, Pârvulescu avizează pozitiv documentul acceptând tranzacţia. Pentru acest lucru este implicat acum în cercetarea făcută împotriva lui Lori Boian. Pârvulescu este văzut de către anchetatori drept complice la tranzacţia care nu s-a mai realizat.

APIA a rămas fără sediu
Pentru că în ciuda documentelor şi a protocolului încheiat toată procedura s-a oprit la Ministerul Finaţelor, din 2009 până acum APIA Gorj nu a mai reuşit să achiziţioneze un spaţiu propriu pe care să-l folosească drept sediu al instituţiei. APIA funcţionează astfel într-un spaţiu închiriat în incinta fostei fabrici de ţigarete.
Directorul APIA Gorj, Constantin Negrea, întăreşte faptul că instituţia nu a vrut niciodată să cumpere spaţiul UM Sadu ci doar să îl preia prin protocol pentru ştergerea arieratelor uzinei de armament. Cum procedura nu s-a finalizat printr-o hotărâre de guvern cum s-a sperat în momentul începerii discuţiilor, şi acum APIA stă în chirie. În ce priveşte evaluarea spaţiului, acesta nu a fost apanajul APIA ci al Finaţelor Gorj şi al UM Sadu care au apelat la un evaluator.
Acum deşi tranzacţia nu s-a încheiat, actele întocmite cu acea ocazie fac obiectul unei cercetări ample ale organelor de anchetă, reprezentanţii Serviciului Anticorupţie Gorj confirmând că deja comisari de la Garda de Mediu, directorul de la Finanţe şi Boian sunt luaţi în colimator, la mijloc fiind vorba de fapte asimilate celor de corupţie.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.