Tatăl fostului deputat Rotaru vrea să vândă CL Săcelu un cap de statuie de secolul II-III, găsit la Magherești! Cere 1500 de euro pe un obiect de patrimoniu

4434

Nicolae Rotaru, director al Bazei de Tratament Săcelu până în 2013, totodată, tatăl fostului deputat de Gorj, Răzvan Rotaru, este în procedură de a încheia o afacere cu autoritatea locală din Săcelu, din care aceasta să câștige 1500 de euro. Deși pare incredibil, Rotaru Senior vrea să vândă Consiliului Local Săcelu, organism local care a emis deja o hotărâre de aprobare în acest sens, un obiect de patrimoniu găsit, cu ani în urmă, pe raza comunei, fără a se știi dacă acesta a fost declarat sau nu, la acea vreme, autorităților județene, culturale ori poliției, deși a trecut prin mâna unor specialiști muzeali. Capul feminin de statuie, realizat din rocă cochiliferă, gen ,,calcar de Vrața”, a fost depistat în situl arheologic daco-roman din Magherești-Grui, iar așa-zisul proprietar spune că a intrat în posesia lui primindu-l de la Mirela Anoaica, din localitate.

Consiliul Local Săcelu, întrunit, luni, a avut pe ordinea de zi proiectul de hotărâre inițiat de consilierul Vamvu Constantin de la ALDE privind aprobarea cumpărării unui cap de statuie feminină, lucrată dintr-o rocă cochiliferă, gen ,,calcar de Vrața”, aflat în proprietatea lui Nicolae Rotaru, conform unei declarații notariale, nedatate. De altfel, proprietarul ar fi în posesia obiectului, capul fiind aproape în mărime naturală, în 2010, lucrarea fiind datată secolul II-III, fiind contemporană cu necropola romană descoperită de arheologi în satul Magherești-Grui, de unde chiar proprietarul consideră că provine.
Șocant este că o parte a consilierilor locali au fost de acord cu proiectul. Este vorba despre cinci consilieri, care au asigurat majoritatea pentru aprobarea hotărârii semnate de legalitate de secretarul comunei. De altfel, în proiectul de hotărâre se trece și o comisie de negociere a obiectului cu vânzătorul.
Hotărârea a ajuns la Prefectura Gorj, și rămâne să se hotărască dacă este legală. În cazul în care nu trece de instituție, în cauză se va deschide un dosar penal, iar dacă trece, din buget local i se vor plăti 1500 de euro tatălui deputatului Rotaru. De altfel cel din urmă nu donează lucrarea ce pare de patrimoniu, ci vrea să câștige bani pentru acoperirea așa-ziselor cheltuieli cu păstrarea și identificarea statuii.
În Săcelu nu există vreun muzeu, astfel că nu se înțelege unde ar putea fi depus capul feminin de epocă romană.

,,Nici dacă statuia a fost găsită întâmplător nu poate să o păstreze! E penal”
Directorul Muzeului Județean Gorj, Dumitru Hortopan, susține că statuia(ori capul statuii cum apare în actele de tranzacție), trebuie adusă la Muzeu, că nu putea fi păstrată și că situația ,,e penală”, dacă cumva s-a căutat după artefacte în situl arheologic din Magherești.
,,Nu există posibilitatea ca această lucrare să fie păstrată, pentru că este de patrimoniu, și trebuie adusă urgent la muzeu. Este de dosar penal. Mai ales că pe raza Maghereștiului este un sit arheologic. Consiliul Local nu poate să o cumpere, nici dacă proprietarul o găsea când săpa o groapă pentru grupul social. Cred că trebuie predată de urgență autorităților”, a declarat directorul Muzeului Județean Gorj, Dumitru Hortopan. O părere similară are și directorul Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Gorj, Pompiliu Ciolacu.
,,Nu contează suma, că cere pe ea un leu sau 1500 de euro, cred că lucrarea nu poate fi vândută până când nu este evaluată, nu este verificată proveniența ei, dacă există acte de proprietate și așa mai departe. Lucrarea poate fi ridicată de poliție”, a spus directorul Ciolacu.
Până la clarificarea situației nu putem spune decât că, CL Săcelu și-a găsit să cumpere artă, în plină pandemie, arătând că proverbul ,,țara arde și baba se piaptănă” este mai actual ca niciodată. Mai mult, primarul comunei Săcelu, Florin Jurebie, a asistat nepăsător la această tranzacție, care a avut loc în sediul primăriei, nevăzând nimic greșit ori ciudat în achiziționarea de către instituția publică pe care o conduce a acestui obiect pe care nici măcar nu are unde să-l expună.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here