Târgul de Moş Nicolae, deschis la Târgu-Jiu

507

Odată cu intrarea în luna cadourilor, în centrul municipiului Târgu-Jiu s-a deschis şi ediţia din acest an a Târgului de Moş Nicolae, care a adunat la Târgu-Jiu circa 30 de meşteri populari din întreaga ţară.

Până pe 4 decembrie inclusiv, circa 30 de comercianţi şi meşteri populari din judeţele Olteniei şi chiar din alte regiuni ale ţării expun în vederea vânzării produse specifice Sărbătorilor de iarnă, diverse dulciuri făcute după reţete unice, dar şi cadouri. În căsuţele din lemn amplasate pe Bulevardul Victoria, gorjenii pot găsi şi instrumente muzicale, ţesături, cusături, icoane dar şi alte obiecte confecţionate manual.
“Cea de-a şasea ediţie a Târgului de Moş Nicolae va fi deschisă până pe 4 decembrie. Încercăm să aducem o bucurie de Moş Nicolae şi celor mari şi celor mici, inclusiv băţul acela pentru cei care nu au fost cuminţi. Sunt prezenţi meşteri din opt judeţe şi din Gorj. Este un târg care în felul său cuprinde toată România: Oltenia, Muntenia, Transilvania, Moldova. Este în felul acesta tot un fel de Marea Unire a artei tradiţionale româneşti”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturi Tradiţionale Gorj.
Autorităţile judeţene apreciază munca depusă în special de meşterii care vin din zone îndepărtate ale ţării pentru a oferi gorjenilor piese autentice româneşti. “Ca o dovadă a punţii spirituale între români este şi prezenţa meşterilor populari din alte regiuni, din alte zone ale ţării, cărora le mulţumesc din suflet pentru că şi anul acesta au ales să fie alături de noi, departe de casă. Dar şi aici cred că se simt acasă pentru că noi, românii, spunem şi ne place să credem că între graniţele acestei minunate ţări oriunde am fi, suntem acasă. Sper că astfel de evenimente vor reprezenta şi pe mai departe esenţa acţiunilor acelor oameni care au ales într-adevăr, dezinteresaţi, să lase urmaşilor noştri simbolurile românismului, simbolurile tradiţionale, simbolurile Gorjului, un judeţ care, poate mai mult decât altele, a reuşit de-a lungul istoriei să scoată în faţă tot ce a avut românul mai frumos şi mai de preţ”, a declarat Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here