Tabere gratuite la mare pentru studenţii din medii defavorizate

291

Studenţii cu venituri reduse, orfani, cu dizabilităţi, de etnie romă, proveniţi din mediul rural, din casele de copii sau plasament familial vor putea aplica pentru un loc de tabără la mare pus la dispoziţie de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

În fiecare an, Ministerul Tineretului şi Sportului pune la dispoziţia structurilor care promovează voluntariatul în rândul studenţilor un număr de locuri de tabără. ANOSR a hotărât să atragă atenţia asupra lipsei unor măsuri eficiente de integrare a tinerilor din grupuri defavorizate în învăţământul superior şi să îşi ofere locurile de tabără pentru acei tineri care au reuşit să treacă peste provocările mediului social din care provin şi au devenit şi se menţin studenţi. În cadrul acestei tabere, ANOSR va organiza o serie de discuţii şi dezbateri cu aceşti studenţi în legătură cu problemele şi obstacolele cu care se confruntă în viaţa studenţească de zi cu zi şi va înainta ulterior Ministerului Educaţiei posibile măsuri care ar trebui luate pentru ca aceşti tineri să aibă şansa unui traseu educaţional normal. ANOSR este îngrijorată de faptul că numărul studenţilor din România s-a înjumătăţit în ultimii ani de zile, iar tinerii fără posibilităţi sau care au nevoi speciale nu sunt integraţi în sistem, în ciuda potenţialului imens al acestora pe care România îl pierde. De asemenea, ANOSR a atras atenţia asupra ratei uriaşe de abandon universitar din România – de 40%, cei mai mulţi dintre tineri ajungând în această situaţie fie din lipsa banilor, fie din cauza alegerii greşite a facultăţii pentru că nu au beneficiat de servicii eficiente de consiliere.

Înscrieri până la sfârşitul lunii
Studenţii doritori să participe în această tabără pot completa un formular online până la data de 31 iulie 2015, ataşând şi o serie de documente justificative prin care să facă dovada încadrării în cel puţin una din categoriile sociale vizate. Tabăra va avea loc în staţiunea Vama Veche, în perioada 12-17 august 2015, cazarea şi masa fiind asigurate în mod gratuit pentru participanţi. Mai multe informaţii despre acest proces se pot găsi pe site-ul federaţiei — www.anosr.ro. „În România există multe categorii de studenți pentru care este o adevărată provocare să parcurgă un ciclu de învăţământ superior, din cauza numeroaselor piedici pe care le întâmpină. ANOSR a militat întotdeauna pentru politici reale de echitate care să asigure accesul la învăţământ al tuturor tinerilor, indiferent de problemele cu care se confruntă. Pentru al doilea an la rând cedăm locurile de tabără aferente federaţiei noastre, venind în sprijinul studenţilor proveniţi din categorii defavorizate şi oferindu-le şansa să se recreeze într-o tabără la mare, timp de cinci zile, tabără la care, altfel, probabil nu ar fi avut acces. Ne dorim să îi sprijin pe aceşti studenţi prin orice mijloace putem, să aflăm care sunt problemele lor şi să căutăm împreună soluţii pentru acestea. Sperăm ca în viitor să vedem preocupări pentru aceşti tineri şi din partea Ministerului Educaţiei sau a altor instituţii ale statului, pentru că de multe ori avem impresia că noi suntem singurii care conştientizează că a face o facultate în România nu ţine doar de talentele şi abilităţile pe care le ai, ci de mediul din care provii şi veniturile pe care le are familia ta” – Vlad Cherecheş, Vicepreşedinte Educaţional ANOSR.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here