Sute de probe de apă, verificate de DSP

459

În fiecare an, primăriile trebuie să verifice apa din fântânile publice. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj confirmă că administraţiile publice locale sunt obligate să facă monitorizarea fântânilor publice, iar în cazul în care apar probleme, acestea riscă sancţiuni. Anul trecut au fost realizate  309 de acţiuni de verificare a modului de funcţionare a instalaţiilor centrale de aprovizionare cu apă potabilă şi de comunicare a riscurilor identificate şi s-au prelevat 463 de probe pentru examen de laborator organoleptic, chimic şi bacteriologic.

Conform legislaţiei în vigoare, direcţiile de sănătate publică verifică cel puţin o dată pe an, calitatea apei de folosinţă publică, fântâni şi izvoare, pentru analizarea conformării la parametrii: bacterii coliforme, număr de colonii la 22 de grade Celsius şi la 37 de grade Celsius, escherichia coli, streptococi fecali, turbiditate, duritate, oxidabilitate, amoniac, nitraţi, nitriţi, pesticide şi orice alt parametru considerat necesar a fi investigat de către DSP.
Costurile de prelevare şi analiza probelor sunt suportate de către primării. “Este obligaţia primăriilor să verifice calitatea apelor din fântânile publice. Dacă apare vreo problemă sau există vreo sesizare şi noi constatăm că apa nu este conformă cu parametrii urmăriţi, primăriile sunt sancţionate”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
În cazul în care apa din fântânile şi izvoarele publice are concentraţia de nitraţi mai mare decât valoarea prevăzută de lege, primăria este obligată să asigure apa potabilă, fără plată, pentru sugari şi copii mici de până la trei ani.
Anul trecut au fost realizate  309 de acţiuni de verificare a modului de funcţionare a instalaţiilor centrale de aprovizionare cu apă potabilă şi de comunicare a riscurilor identificate şi s-au prelevat 463 de probe de apă pentru examen de laborator organoleptic, chimic şi bacteriologic.
Acolo unde au fost depistate neconformităţi, reprezentanţii DSP au făcut recomandări sanitare pentru funcţionarea corespunzătoare a instalaţiilor şi  asigurarea la consumator a apei conforme normelor naţionale de potabilitate.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

  1. Rog sesizare cu privire la calitatea apei potabile din zona ursati, localitate componenta tgjiu-ului. La o simpla verificare cu aparate din comert valorile sunt cu mult peste limita admisa, asadar Dsp credeti ca va puteti pune cu primaria orasului? Stima….. Ps: platitorii de taxe vor calitate si rezultate din partea DSP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.