Superaglomerație la Rânca în minivacanța de Mica Unire!

1290

Weekend-ul prelungit prilejuit de liberelele acordate de stat cu ocazia zilei de 24 Ianuarie a adus la munte mii de turiști. Atât de mulți au ajuns la Rânca, încât mulți au fost nevoiți, duminică, de exemplu, să aștepte la cozi kilometrice pentru a ajunge în stațiune.
Luni lucrurile s-au mai schimbat un pic în bine în sensul că aglomerația s-a păstrat doar în stațiune, nu și pe porțiunea de Transalpina care asigură accesul spre Rânca. Zona de la intrarea în stațiune a devenit o imensă parcare, șoferii lăsându-și aici mașinile pentru a putea ajunge cât mai repede pe pârtie. „N-ai unde să te duci. E un kilometru de mers pe jos, dar nu e problemă că ne bucurăm de peisaj, de zăpadă și ajungem și pe pârtie. Bine că am ajuns până aici”, a spus unul dintre turiști. În stațiune găsirea unui loc de parcare a fost mai mult o treabă de noroc pentru că în unele zone nu mai putea fi aruncat nici măcar un ac. Turiștii au trebuit să meargă pe stradă, printre mașini, cu copii și săniuțe sau schiuri în mână, toți fiind dornici să ajungă pe pârtie cât mai repede. „Sunt prea multe mașini. N-ai unde parca, nu ai unde întoarce, nu ai un polițist care să dirijeze. Nu e nimic, totul e la mica înțelegere. A trebuit să ne înțelegem între noi, mai ales că suntem în vacanță și nu am venit aici să ne supărăm, ci să ne simțim bine”, a spus bărbatul.
După ce au ajuns pe pârtie turiștii veniți de la sute de kilometri distanță au constatat că au parte de o altă coadă. Cea de la Teleschi sau telescaun, unde s-a așteptat și câte o jumătate de oră. Asta i-a surprins și pe instructorii de schi, care au mărturisit că nu au apucat să facă decât câte 2 ture cu copii ai căror părinți plătiseră pentru o lecție de o oră. În zilele fără aglomerație numărul turelor pe pârtie este mult mai mare, iar timpul le este suficient celor mici pentru a învăța tainele schiatului. „E coadă cum nu am prea văzut pe aici. Astea sunt condițiile și așteptăm răbdători. Noi de aia nici n-am venit încă de sâmbătă că am crezut că la început de săptămână mai pleacă lumea acasă, dar văd că tot vin și vin, nu se mai opresc. Sunt zilele astea de vacanță și e foarte multă lume. Important e că e zăpadă, că e foarte frumos și că ne simțim bine”, a declarat un alt turist. Cine nu a avut rezervare din timp și a vrut acum să găsească o cameră în Rânca a avut nevoie de mult noroc. Șeful asociației cabanierilor din stațiune, Constantin Pănescu, spune că rezervările s-au făcut încă din luna octombrie, turiștii știind că vor găsi în primul rând zăpadă în această perioadă. „În acest week-end prelungit Rânca a fost din nou plină cu turiști pentru că, mai ales cei care cunosc zona știu că avem zăpadă în această perioadă, rezervările s-au făcut din octombrie. Cine a avut nevoie de o cameră în aceste zile a găsit foarte greu. Poate să i se fi întâmplat ceva rău altcuiva care a avut rezervare, să nu poată ajunge și să să fie nevoit să renunțe. La zăpada de un metru care e în stațiune în aceste zile nimeni nu a renunțat la rezervare”, a spus Pănescu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here