Sub lupa ITM Gorj… Amenzi la SJU, DSV şi Clubul Sportiv Pandurii

1192

În ultimele săptămâni, inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj au aplicat mai multe sancţiuni unor instituţii publice. Motivele acestor sancţiuni au fost explicate, joi, de către conducerea ITM Gorj. Printre cei amendaţi se numără Clubul Sportiv Pandurii, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, precum şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Un caz concret este cel al Clubului Sportiv Lignitul Pandurii Târgu-Jiu, care pentru neplata salariilor de aproape un an de zile, a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 10.000 de lei. „A fost aplicată o sancţiune de 10.000 de lei Clubului Sportiv Lignitul Pandurii Târgu-Jiu pentru că în urma unui control desfăşurat de inspectorii de muncă din cadrul Control Relaţii de Muncă au fost descoperite întârzieri foarte mari la plata salariilor. Angajatorul respectiv a primit o amendă de 10.000 de lei, o amendă destul de mare; bineînţeles i s-a dat un termen concret ca până pe data de data de 8 martie să plătească toate salariile restante la toţi angajaţii pe care îi are clubul respectiv, în caz contrar riscând amenzi din nou la fel de mari. (…) Vorbim de salarii de aproape un an de zile întârziate. Acest control a fost făcut urmare a unor informaţii care au apărut în urma unor sesizări. Noi ne-am deplasat şi am făcut în acest sens un control. Vorbim de personalul contractual pe bază de contract de muncă. Măsura s-a dat pentru tot personalul Clubului”, a declarat inspectorul-şef al ITM Gorj, George Romanescu. Mai precis perioada de neplată a salariilor este februarie 2018 – ianuarie 2019. Este de precizat faptul că în această situaţie se află 20 de salariaţi, personal contractual, care până acum şi-au primit parţial salariile aferente lunii noiembrie 2018.

18.500 de lei pentru SJU Târgu-Jiu!
Sancţiuni importante cu măsuri de ducere la îndeplinire a celor dispuse de inspectorii de muncă s-au aplicat şi la Direcţiei Sanitar-Veterinar Gorj, precum şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. „La Spitalul Judeţean după cum ştiţi au fost aplicate mai multe sancţiuni. De fiecare dată, în momentul în care am fost sesizaţi, eu am dispus de îndată controale atât în domeniul Relaţiilor de Muncă, cât şi în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă. Ultima amendă pe care ITM a aplicat-o Spitalului Judeţean este de 18.500 de lei, din care 10.000 de lei amendă în domeniul Relaţiilor de Muncă şi 8.500 au fost amenzi aplicate în domeniul SSM. Acolo au fost sesizate anumite aspecte; pe lângă amenzile pe care le-a aplicat ITM sunt foarte multe măsuri care le-au fost trasate spre ducere la îndeplinire. (…) Sunt multe lucruri ce nu erau în neregulă pornind de la echipamentul individual de protecţie, nesemnarea de către personal a condicii de prezenţă, lipsa foilor de prezenţă, dar şi altele. Aceste lucruri ITM le-a constatat la un control anterior şi apoi am dat o măsură cu caracter permanent. Acum, la control, văzând că nu au fost duse la îndeplinire măsurile, am aplicat amenzi. (…) La DSV, de asemenea, a fost o măsură dată de către ITM în domeniul SSM şi a fost aplicată o amendă de 5.000 de lei, pe anumite condiţii de muncă în cadrul instituţiei”, a precizat şeful ITM Gorj. Legislaţia în vigoare dă posibilitatea celor sancţionaţi de ITM Gorj să poată achita amenda la jumătate din cuantumul său în termen de 15 zile. Majoritatea sancţiunilor aplicate de ITM sunt contestate în instanţă de către cei amendaţi, însă sunt câştigate în favoarea ITM Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here