Minciuni, asta le-au servit angajaților, dar și gorjenilor, conducătorii Complexului Energetic Oltenia, Ionel Ilie și Laurențiu Ciobotărică. O dovedesc cifrele făcute publice de către Institutul de Analize și Investigații Publice și Politice care demontează astfel informațiile date de cei doi directori, în ultimul timp, potrivit cărora CE Oltenia se află pe calea financiară bună. Dan Morega, președintele IAIPP Gorj, susține că a măsurat, în cifre, dimensiunea dezastrului, ascuns cu bună știință de către responsabilii companiei de stat. După Morega, CE Oltenia a acumulat, până în prezent, pierderi de peste 139 de milioane de lei, cu 4 milioane mai mult decât în 2015. Mai mult, datoriile totale ale companiei sunt cifrate, după situațiile IAIPP, la peste 809 milioane de lei, restamțele societății la bugetul statului și la cele locale depășind chiar 12 milioane de lei.
Dezvăluirile lui Morega cad ca o bombă înaintea Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia, care va avea loc mâine, ședință în care ar urma să fie destituit managerul interimar al companiei, Ionel Ilie. De altfel, nu numai Morega susține că schimbarea lui Ilie este o chestiune de ore, chiar și în incinta sediului executiv al societății de la Târgu-Jiu, salariații TESA întorc, de câteva zile, această informație pe toate părțile. De altfel, la baza schimbării lui Ionel Ilie s-ar afla și aceste situații, ascunse cu grijă de responsabilul Diviziei Financiare, Laurențiu Ciobotărică, deja inculpat într-un dosar penal, susține Morega.
Cel din urmă critică, extrem de acid, faptul că CEO în loc să-i dea lui Ciobotărică “un șut” pentru ca acesta să revină la societatea la care a lucrat ca și contabil, îi oferă, gratuit respectivului, condiții optime pentru întâlniri de taină, într-o vilă închiriată de societatea la marginea municipiului.
Pentru “merite deosebite” Ciobi a fost mutat de la apartament
Conform contractului de mandat, directorul Ciobotărică a beneficiat și beneficiază încă de o locuință de serviciu. Chiria la apartamentul lui Ciobotărică este plătită lunar de compania de stat, la fel ca și utilitățile respectivului imobil. De scurt timp, inculpatul Ciobotărică, care ar fi făcut ceva victime în rândul personalului feminin al societății de la Târgu-Jiu, se bârfește la locul de muncă al respectivului, ar fi strâmbat din nas în legătură cu apartamentul ultra central, ce i-a fost pus la dispoziție de CEO.
Ciobotărică, ditamai șef al Diviziei Financiare al companiei de stat, ar fi cerut o altă locuință, care să se preteze cu noul statut penal al directorului. Adică una la periferie, pe o stradă în care mișcările, dar îndeosebi vizitatorii chiriașului să nu fie chiar atât de vizibile. Nu de alta, dar la noua locuință a lui Ciobotărică, situată aproape de Lafarge, respectivul a primit vizite importante, unul dintre oaspeții frecvenți fiind Marin Condescu, și el inculpat.
Cum informațiile circulă repede, acestea au ajuns și la IAIPP, Morega fiind primul care le-a aruncat în spațiul public, cerând și explicații, la fel de pubice, de la responsabilii companiei de stat. “Cine i-a permis acestui individ să schimbe apartamentul de serviciu cu o vilă aflată în Bârsești, în care fac primiri nocturne, unul dintre vizitatorii săi fiind Marin Condescu, un alt penal, dar și anumite personaje feminine ale căror nume prefer, deocamdată, să nu le fac publice”, susține Morega care apreciază că aceste întâlniri îi afectează activitatea lui Ciobotărică de la locul de muncă.
“De altfel, din cauza acestor vizitatori, orele la care directorul Ciobotărică ajunge mai nou la serviciu sunt tot mai târzii, 9.00 chiar 10.00, respectivul nefiind întotdeauna într-o stare prea bună, semn că petrecerile sunt nu numai lungi, ci și udate din plin”, a completat, ironic, Morega, acesta solicitând CEO să explice, public, de ce locuinața inițială a directorului Financiar nu s-a mai dovedit bună pentru respectivul, dar și care este diferența de preț între cele două imobile.
Șeful IAIPP crede, de asemenea, că Ciobotărică nu vrea doar confort după muncă, pe banii CEO, ci ar fi și ascuns situațiile financiare ale companiei, pentru a da bine în ochii celor care l-au menținut în funcție, în ciuda dosarului său penal.
Ciobotărică și Ilie, adio strategie!
Acuzele lui Morega nu se opresc aici, el nu numai consideră, ci și demonstrează că rezultatele proaste ale CEO sunt “meritul” atât al lui Ilie, cât și lui Ciobotărică, ultimul falsificând chiar rezultatele trimestrului I al acestui an, pentru a putea prezenta public rezultate total necorespunzătoare din punct de vedere economico-financiar.
“Să minți pe trimestrul I 2016, cu nesimțirea caracteristică cum că, de fapt, ai plătit toate datoriile și toate obligațiile companiei către stat, prestatorii de servicii, creditele bancare ca în fapt să nu fie așa, este nu numai imoral, ci și ilegal. Mai mult, să raportezi intenționat incorect pentru a demonstra ceva ce nu ai făcut, ca în trimestrul al doilea, când a preluat Ilie, să se anunțe o așa-zisă situație reală pe cele două trimestre când de fapt erau doar de pe primul, arată doar caracterul mizerabil al lui Ciobotărică, dar și abuzul în serviciu de care a dat dovadă respectivul”, a mai afirmat Morega, care crede că nu numai Ilie trebuie destituit, ci, în egală măsură, și Ciobotărică.
După Morega, Ciobotărică este și el la fel de vinovat atât pentru pierderile din mandatul lui Ciurel, de la venirea sa în companie, cât și pentru cele din administrația Ilie. “Ciobotărică a fost părtaș cu Ciurel, aducând în 2015 cea mai mare pierdere companiei și omițând ca pe semestrul I să prezinte pierderea de mii de miliarde de lei, el fiind încadrat de fapt din iunie 2015”, a explicat șeful IAIPP.
Acesta crede că “Ciobotărică-șmecherică” nu numai că și-a ascuns cu atenție urmele, ci a reușit să convingă la Ministerul Energiei să fie pus manager interimar al CEO, și apoi să rămână într-o funcție strategică alături de Ionel Ilie. “Strategia deloc minunată a lui Ciobotărică și minciunile lui s-au confirmat în sensul că pe semestrul I, în care acesta a fost director general interimar, acesta nu a plătit datoriile CEO așa cum a spus. Mai mult, sub aripa lui Ilie, ambii așa-ziși specialiști au reușit să acumulez pierderi de peste 139 de milioane de lei, cu 4 mai mult decât anul trecut. În urma celor doi «minunați strategi» datoriile totale ale CEO sunt acum de peste 809 milioane de lei. Mai mult, din această sumă 12 milioane o reprezintă numai debite la bugetul de stat și la bugetele locale”, a mai spus Morega, anunțând că toate documentele le va prezenta, luni, jurnaliștilor, în cadrul unei conferințe de presă.
Anamaria Stoica
Nu de putine ori dl. Morega a avut dreptate prin studiile despre economia Gorjului.Ce uita sa aminteasca cititorilor este ca la carma.C.E.Oltenia a fost instalata o armata de slujitori ai SRI-ului si a unor companii straine interesate de eliminarea de pe piata a producatorilor de energie pe carbune.
Aprofundand cercetarile ,noi gorjenii am vrea sa vedem scris numele acestor vajnici aparatori de interese obscuro- securiste .
Va multumim!
Bravo Anamaria ești un jurnalist curajos. Felicitări pentru articole.