Strategia de dezvoltare a Gorjului, în dezbatere publică

892

Noua strategie de dezvoltare a județului Gorj, pe perioada 2021-2027, a fost finalizată și se află în dezbatere publică. Documentul poate fi consultat pe site-ul Consiliului Județean Gorj, iar cei interesați pot trimite propuneri până la data de 30 iunie. Strategia vizează toate domeniile de interes, de la sănătate și educație până la agricultură sau mediu. Documentul va sta la baza accesării viitoarelor fonduri europene nerambursabile.

Consiliul Județean Gorj a inițiat în august 2020 procesul de elaborare a Strategiei de dezvoltare a județului Gorj pentru perioada 2021-2027. Procesul s-a desfășurat cu experți interni și externi, implicând o largă participare a comunității locale, anunță reprezentanții Consiliului Județean Gorj.
„Realizarea strategiei este un demers vital pentru dezvoltarea județului în actualul ciclu de programare europeană, strategia urmând a fi instrument de planificare util la dispoziția actorilor de la nivel local, instituționali, privați sau non-guvernamentali, pentru planificarea și corelarea intervențiilor realizate din diferite surse de finanțare. Pe durata contractului au fost consultați un număr de 2085 actori locali din instituțiile publice, sectorul privat și societatea civilă prin aplicarea unui chestionar de sondaj cu scopul de a obține informații relevante, care au contribuit la stabilirea obiectivelor strategiei”, susține Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.
Strategia de dezvoltare a județului Gorj pentru următorii șase ani este adaptată noului context socio-economic, luând în considerare pandemia mondială de SARS-CoV-2 și a efectelor acesteia (șomajul, sărăcia și excluziunea socială), precum și provocările generate de implementarea Pactului Ecologic European.
Astfel, strategia a identificat patru priorități de dezvoltare și direcții de acțiune: sprijinirea către o tranziție verde; creștere inteligentă și transformare digitală; dezvoltare teritorială și urbană durabilă și reziliență economică, socială și instituțională.
„Suntem pe finalul procedurii de definitivare a Strategiei de dezvoltare a județului Gorj și a Planului strategic instituțional pe termen mediu și lung 2021-2027. Cele două documente sunt lansate în consultare publică și se găsesc afișate pe site-ul Consiliului Județean Gorj, la secțiunea «Dezbateri publice». Până la finalul acestei luni, 30 iunie, toți cei interesați pot să ne transmită propuneri sau opinii cu valoare de recomandare astfel încât să putem încheia această etapă și să includem propunerile în document. După finalizarea etapei de consultare publică, se va supune aprobării plenului Consiliului Județean Gorj”, ne-a declarat Oana Paloș, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Gorj.
Monitorizarea strategiei va fi coordonată de către Consiliul Județean Gorj.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here