Statuile Tătăreștilor, amplasate ilegal la Vladimir!

1451

Amplasarea la Casa Memorială ,,Tudor Vladimirescu” a celor două busturi ale soților Tătărescu, realizată luni, 28 ianuarie 2019, s-a făcut fără vreo manifestare culturală pentru acest eveniment. S-a preferat un transfer fără tam-tam și pentru că, la baza acestor acțiuni se află abateri de legalitate pentru care poate fi învinuit directorul muzeului, Dumitru Hortopan, și contabila Bălăcescu Georgeta.

Cheia acestor operațiuni este avizul așa-zisei Comisii Zonale a Monumentelor de For Public nr.4 Oltenia nr.1/Z/05.09.2016, constituită special în acest scop, la cererea lui Hortopan și respectiv a directorului Direcției pentru Cultură Gorj, Pompiliu Ciolacu.
Aceasta a aprobat strămutarea la Vladimir a monumentelor cu pricina, deși nu avea atribuții legale în acest sens.
Acest aviz însă este ilegal întrucât Ministerul Culturii confirmă prin acte oficiale că această așa-zisă, comisie nu și-a desfășurat activitatea, iar autorizațiile de construcție, emise în 2016 și 2018 de către Primăria Vladimir, sunt nule de drept. Acest fapt atrage răspunderea, în unele cazuri, chiar și de natură penală a următoarelor persoane: Pompiliu Ciolacu-directorul Direcției pentru Cultură Gorj și funcționarii responsabili, întrucât, deși avea în atribuții oprirea strămutării celor două busturi și a fost înștiințat prin cereri scrise, a refuzat acest fapt și nu a sesizat organele de urmărire penală de constituirea ilegală a acelei comisii.

Grup infracțional
Un alt potențial vinovat este Hortopan Dumitru-directorul Muzeului Județean, care în certificatul de urbanism nu a precizat necesitatea obținerii avizului Comisiei Naționale/Zonale a Monumentelor Istorice(și nu a Monumentelor de For Public cum este în cazul de față), întrucât Casa Memorială Tudor Vladimirescu figurează în Lista Monumentelor Istorice. De asemenea, Hortopan a demolat cele două busturi din Parcul Arethia Tătărescu (se pare fără autorizație de demolare, întrucât primarul Romanescu a declarat public că nu știa de demontarea celor două statui de pe socluri, în iunie 2018).
Vinovați s-ar face și membrii așa-zisei Comisii Zonale a Monumentelor de For Public nr. 4 Oltenia: Cătălin Davidescu-președinte, Marcel Voinea, Gabriel Radovici, Liviu Buzec, Mihai Țopescu, Valer Neag, Mihai Maicovschi, Gheorghe Dican, Horia Ciuruș, Ecaterina Popa, Sergiu Săliște și Sorina Popa-secretar.
Lipsesc aici declarațiile de imparțialitate, element important pe care fiecare membru trebuia să-l dea înainte de voturi.
Urmările acestor strămutări sunt că Hortopan va transmite Curții de Conturi a României faptul că, ar fi amplasat legal cele două busturi, în felul acesta, cheltuielile și-ar fi atins scopul și ar scăpa de plata unei sume de 45.000 de lei, și a celei de 9320 de lei de la Vladimir.

Jocul liniștii!
O anchetă a organelor abilitate ale statului român ar aduce, cu siguranță, lumină în acest caz. În momentul de față, Muzeul tace, Direcția Județeană pentru Cultură tace, Primăria Târgu-Jiu și Vladimir tac, Poliția și Parchetul nu se autosesizează. Este uimitor totuși că ,această casă memorială a lui Tudor Vladimirescu a devenit, în momentul de față, loc de găzduire a unui monument public căruia i-a fost refuzată amplasarea pentru motive de concepție artistică (Arethia Tătărescu).
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here