Start campaniei 2020-2021 de vaccinare antigripală! Prima tranșă de doze a ajuns la DSP Gorj

1522

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit prima tranșă de vaccin antigripal. În această primă fază, județului Gorj i-au fost alocate peste 5.000 de doze de vaccin, care urmează să fie distribuite medicilor de familie.

Ministerul Sănătății a anunțat demararea campaniei de vaccinare antigripală gratuită din sezonul epidemic 2020-2021, care se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi, vizând reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. La fel ca în anii trecuți, livrarea vaccinului antigripal se va realiza în mai multe tranșe, județul Gorj primind deja primele 5.000 de doze. „Direcția de Sănătate Publică a județului Gorj a recepționat prima tranșă, respectiv un număr de 4.280 de doze de vaccin antigripal.
Pentru sezonul 2020-2021, DSP Gorj a centralizat un necesar de 46.378 doze de vaccin antigripal. Dintre acestea, 43.287 de doze au fost comandate de medicii de familie, 2.407 doze de către spitale și 684 de doze au fost comandate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj. La prima tranșă de vaccin sosită, au avut prioritate spitalele din județ și DGASPC Gorj, unde s-au repartizat cantitățile solicitate în totalitate. Restul de doze se vor repartiza medicilor de familie”, a declarat Daiana Militaru, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Grupele de risc
Vor fi imunizate persoanele din grupele cu risc ridicat de îmbolnăvire, cele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. „Din grupele de risc la care se recomandă vaccinarea antigripală fac parte: persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre medii sanitare şi personal auxiliar, atât din spitalele, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 ani; angajați MAI, MAN și SRI și membrii de familie (indiferent de vârstă)”, potrivit DSP Gorj.Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării și atrage atenția asupra respectării regulilor de igienă, lucru esențial pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
Persoanele care nu fac parte din categoriile de risc și doresc să se vaccineze antigripal își pot achiziționa vaccinul de la farmacie și vor trebui să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru administrare.Pentru sezonul 2020-2021 se utilizează vaccinul InfluvacTetra, suspensie injectabilă în seringă preumplută – 0,5 ml, vaccin gripal tetravalent care conține antigene de suprafață (inactivate) de virus gripal (hemaglutinină și neuroaminidază) din următoarele tulpini: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1) pdm09 – tulpină similară (A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019, CNIC-1909); A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2) – tulpină similară (A/Hong Kong/2671 /2019, IVR-208); B/Washington/02/2019 – tulpină similară (B/Washington/02/2019, tip sălbatic); B/Phuket/3073/2013 – tulpină similară (B/Phuket/3073/2013, tip sălbatic). Acest vaccin corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (pentru emisfera de nord) și deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2020/2021.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here