Starea vremii în Gorj, cu Darius Andrei Norocea – Încă o zi caniculară demnă de luna August

1556

În urma a două zile greu de suportat, cu valori termice ce s-au apropiat și au depășit ușor pragul caniculei, cel de 35°C, pe fondul unui cer predominant senin si variabil, vă anunț că județul nostru va continua să fie afectat în continuare de aceeași masă de aer foarte cald, originară din nordul Africii.
Astfel, pe parcursul zilei de azi {Vineri, 19 August 2022}, vremea va redeveni călduroasă și caniculară pe arii relativ extinse în județ, regimul termic maxim urmând să se încadreze per ansamblu între: 20°C {în zonele montane ; posibil mai răcoare la peste 2500 m}…34- 35°C { în arealele deluroase cu altitudini mai mici și în sudul teritoriului, în zonele de câmpie}.
Cerul se va menține predominant senin și temporar variabil, în componența sa intrând nori inofensivi.
Indicele temperatură-umezeală va atinge și va putea depăși ușor pragul critic de 80 de unități, disconfortul termic accentuându-se, aerul devenind greu de respirat!
Sfaturi pentru persoanele care sunt sensibile la asemenea temperaturi:
1. Evitați pe cât posibilul ieșirile în aer liber!
2. Evitați expunerea la razele solare!
3. Hidratați-vă cu minim 2 l de lichide, de preferat apă!
4. Încercați pe cât posibilul să împiedicați pătrunderea razelor solare în locuință!
5. Purtați haine de culoare deschisă, de preferat albe!
6. Consumați fructe și legume proaspete!
Cât despre minimele termice estimate pentru noaptea {19-20 August 2022}, acestea nu vor coborî în general sub 20°C, putând remarca tiparul unei nopți tropicale, cum de altfel este cunoscut!
Notă: Sfârșitul săptămânii, dar și prima decadă a următoarei săptămâni vor sosi la pachet cu extinderea și accentuarea instabilității atmosferice, discutând de furtuni cu posibil caracter sever, fiind întreținută o posibilă situație periculoasă în diversele activități!
Voi reveni cu mai multe informații utile și cu avertizările necesare în cadrul proiectului Severe Weather Alert- Gorj, pe contul de facebook al paginii !
Analiză, text: Darius Norocea
Foto 1,2: Meteologix

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here