Starea vremii în Gorj, cu Darius Andrei Norocea – ,,În slujba cetățeanului, privind atmosfera”

1172

Atenționare meteorologică de tip cod galben!
Fenomene meteorologice vizate:
Instabilitate atmosferică temporar accentuate.
Interval de valabilitate:
* Vineri, 1 Iulie 2022 ( între orele: 11.00-20.00}
* Zonă vizată: cea mai mare parte a județului Gorj
Detaliere:
* În intervalul de timp menționat mai sus, vremea o să devină treptat instabilă în cea mai mare parte a județului Gorj, mai întâi de-a lungul zonelor montane, la orele prânzului, ca mai apoi și în restul teritoriului, în zonele deluroase, de podiș și la câmpie!
* Se vor semnala: averse moderate și torențiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și posibil grindină de mici dimensiuni, nefiind exclus să se semnaleze în cantități însemnate, în funcție de viteza de deplasare a formațiunilor noroase!
* Cantitățile de apă prevăzute în urma fenomenelor meteorologice prognozate se vor încadra în general între: 5…15 l/m² ; local- 20..25 l/m²!
Notă 1: Aprovizionarea cu apă va putea varia semnificativ la distante mici, de doar câțiva km, discutând de manifestări ale instabilității atmosferice pe arii relativ restrânse, cu diferite intensități!
Notă 2: Din pricina condițiilor favorabile, furtunile specifice verii pot să se formeze într-un număr mai mare, putând să acopere o suprafață extinsă din județ de-a lungul zilei!

Atenționare meteorologică de tip cod galben!
Fenomene meteorologice vizate:
-Temperaturi foarte ridicate; Caniculă; Disconfort termic accentuat.
-Interval de valabilitate: Vineri, 1 Iulie 2022 (între orele: 11.00-18.00)
Zone vizate: vestul, sud vestul, sudul și suprafețe mai mici din sud estul teritoriului!

Detaliere:
* În intervalul orar precizat, vremea va deveni călduroasă în continuare în cea mai mare parte a Gorjului, cu excepția ariei montane unde ne vom putea bucura de răcoare!
* În zonele vizate de aceasta avertizare meteorologică, valorile termice o sa depășească pragul caniculei, cel de 35°C, valorile atingând la nivel general: 35..36°C, cu precădere la câmpie, la altitudinile cele mai mici!
* Totodată, indicele temperatură- umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe alocuri și va putea sa fie ușor depășit!
Notă: La momentul sosirii averselor prevăzute, categoric, aerul va deveni respirabil!

Scurt context sinoptic:
* Arealul nostru va fi influențat mâine de către o masă de aer cald si umed/instabil!
* Ca urmare, parametrii convectivi (condițiile meteorologice specifice instabilității atmosferice) vor prezenta valori ridicate, mai ales la munte și moderate în rest!
Analiza, text: Darius Norocea
Foto 1,2,3- sursă: Meteologix; model de prognoză: Ez4
Foto 4 – sursă: Wx.charts; model de prognoză: ICON.EU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here