Starea vremii în Gorj, cu Darius Andrei Norocea – Ianuarie 2023 – o lună cu o dinamică interesantă pe plan meteorologic și câteva estimări pentru luna Februarie!

1222

Parametrii meteorologici lunari, înregistrați în luna Ianuarie 2023, de stația meteorologică privată SWAG, pe raza comunei Scoarța, arată o lună deosebit de caldă, debutul acesteia aducând mai multe recorduri termice, atât la nivelul țării, dar și în județul Gorj, la stația ANM- Polovragi (+18,1°C), însoțită de precipitații bogate în întregul spațiu geografic gorjenesc, ce au definit un prim record pluviometric de la momentul instalării stației!
* Temperatura maximă lunară: 17,9°C {1 Ianuarie 2023}
* Temperatura minimă lunară: -3,9°C
* Cantitatea lunară de precipitații: 151,4 l/m² {record}
* Rata maximă de precipitații ( mm/oră): 10,8 mm/Hr
* Viteza vântului max. / la rafală – 36,7 km/h
* Viteza vântului max. – 10,7 km/h
* Presiunea atmosferică maximă: 1032,6 hPa
* Presiunea atmosferică minimă: 996,4 hPa
* Raportul maxim de umiditate: 84%
* Raportul minim de umiditate: 31%
* Lumina Solară max.: 448,4 Watt/m²
* Indicele UV max. -> 4
Notă: Datele prezentate sunt în conformitate cu graficele atașate acestui material!
Cât despre ultima lună de iarnă calendaristică, din actualele informații există o probabilitate ridicată de apariție a unui prim episod de ger și la nivelul județului nostru, în prima decadă a lunii Februarie, pe fondul vremii în general stabilă, cu maxime pozitive, ce se vor apropia însă de pragul de 0°C, odată cu înaintarea către mijlocul lunii.
Din punct de vedere al precipitațiilor, așteptăm de această dată un deficit la acest capitol, necesar de altfel, după ultimele 3 luni consecutive bogate în precipitații, posibile ninsori și în zonele joase de relief ale Gorjului estimându-se în noaptea de vineri spre sâmbătă (3 -4 Feb. 2023), însă gradul de incertitudine se menține de asemenea, ridicat!
Voi reveni cu informații suplimentare la momentul oportun! Vă doresc o nouă lună productivă, indiferent de vremuri și vreme!
Text și statistici: Darius Norocea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here